KARIJERE: Bruno Lopandić u strateškom tijelu NATO-a za razvoj obrambene industrije

Screenshot HRT Studio4

Zamjenik direktora predstavništva HGK u Bruxellesu Bruno Lopandić imenovan je članom NIAG-a (NATO Industrial Advisory Group), strateškog tijela Sjevernoatlantskog saveza za područje obrambene industrije, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore.

„Ovo je prilika za još snažniji angažman hrvatskih tvrtki, sklapanje novih poslova i jačanje konkurentnosti među saveznicima. NIAG je glas hrvatske obrambene industrije u NATO-u gdje možemo utjecati na procese na najvišoj, strateškoj razini,“ rekao je Lopandić povodom imenovanja u tijelo u kojem će predstavljati HGK i interese njezinih članica.

Unutar tijela raspravlja se o svim aspektima razvoja i istraživanja vojne opreme unutar NATO-a temeljem informacija svih relevantnih NATO tijela. Jedna od ključnih zadaća je pronalaženje mogućnosti za međunarodnu suradnju obrambene industrije kako bi se zadovoljile potrebe NATO-a. Važna uloga NIAG-a je i savjetovanje o tome kako unaprijediti odnose pojedinih vlada s industrijom, ali i povezivanje različitih industrija unutar Saveza.

Hrvatsku obrambenu industriju čini stotinjak poslovnih subjekata. Broj direktno zaposlenih iznosi približno 3.000 što čini 1,5% ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji. Tvrtke ostvaruju godišnju proizvodnju proizvoda u vrijednosti od približno 200 milijuna EUR-a ili 1% ukupne vrijednosti proizvodnje prerađivačke industrije, dok je godišnji izvoz 100 milijuna EUR-a ili 1,2% ukupnog izvoza prerađivačke industrije.

DBO