TEHERAN ZABRINUT ZA NACIONALNI MIR: ‘Potpuno ćemo zabraniti upotrebu Telegrama’

prtsc Al Jazeera English

Zbog brige za nacionalnu sigurnost vlade nekih zemalja u posljednje vrijeme zabranjuju korištenje određenih internetskih alata.

Tako je, na primjer, u proteklih godinu dana vlada SAD zabranila korištenje rješenja za borbu protiv zloćudnih programa što ih izrađuje Kaspersky zbog straha da bi softver instaliran u računala američkih korisnika mogao biti upotrebljen za špijunažu i da bi mogao slati podatke serverima smještenima u Rusiji.

Na isti način vlada Australije odlučila je zabraniti kinesku aplikaciju za slanje poruka “WeChat” jer se sumnja da je korištena u vojnim operacijama.

Sada pak vlasti u Iranu razmišljaju da zabrane korištenje Telegrama, još jedne popularne aplikacije za razmjenu poruka. Naime, kako prenosi Mashreghnews.it, Alaeddin Boroujerdi, šef parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku odlučio je zabraniti uporabu aplikacije u Iranu i zamijeniti ju sličnim domaćim proizvodom. Učinjeno je to zbog straha vlasti u Teheranu da bi ova aplikacija mogla ponovno, kao u prosincu prošle godine, biti korištena u organizaciji protuvladinih prosvjeda što bi pak moglo ugroziti nacionalni mir.

Tijekom prosvjeda prošle godine u Iranu je poginulo najmanje 25 lj udi, a više od pet tisuća ih je uhićeno. Još u siječnju Telegram kojeg je to tada koristilo više odd 40 tisuća Iranaca, zabranjen je, no korisnici su ipak pronalazili načine da još uvijek komuniciraju putem njega. Sada je vlada u Teheranu odlučila da ga potpuno zabrani i onemogući mu pristup.

RSS