Sarajevo iduće godine postavlja 3D pješačke prijelaze

3D pješački u Virovitici

U Sarajevu će uskoro biti napravljeni 3D pješački prijelazi u blizini osnovnih škola i vrtića s ciljem povećanja sigurnosti djece u prometu, piše Klix.ba

U prijedlogu proračuna Grada Sarajeva  za 2019. godinu piše kako će ovaj projekt biti financiran  sa 20.000 konvertibilnih maraka.

“S obzirom na sve veće gužve na glavnim prometnicama u gradu, posebno onima gdje su smještene javne institucije, neizbježna je potreba povećanja razine prometne sigurnosti, posebno najranjivijih sudionika u prometu  – naših školaraca. U cilju povećanja sigurnosti djece u prometu predlaže se izvođenje novih 3D pješačkih prijelaza kod osnovnih škola, vrtića i sl., navodi se u prijedlogu Gradske uprave Grada Sarajeva.

Riječ je o pametno osmišljenoj optičkoj iluziji koja privlači pozornost vozača koji će zasigurno usporiti nakon što ugledaju naizgled lebdeću zebru te istovremeno zabavlja pješake koji imaju „osjećaj hodanja po zraku“.

Inače, Virovitica je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji se može pohvaliti ovim konceptom koji pješake čini sigurnijima u prometu. Prijelaze su napravili u travnju ove godine kod dviju osnovnih škola.

Slični prijelazi postoje u Indiji, Islandu, Maleziji, Novom Zelandu, Australiji i SAD-u. Indija je prva počela projekt, a slijedili su je i ostali. U nekim zemljama 3D prijelazi zamijenili su ležeće policajce. Oni stvaraju iluziju da na pješačkom prijelazu postoji stvarna fizička prepreka, zbog čega uspore.

U Indiji, gdje su projekt započeli 2016. godine, kažu da je on dao zadovoljavajuće rezultate i namjeravaju postaviti više ovakvih 3D zebri, piše Klix.ba

DBO/ Foto: virovitica.hr