DIPLOMATSKI SPOR NA POMOLU: Francuski carinici nenajavljeno upali u Italiju u potjeri za sumnjivim Nigerijcem. Tužiteljstvo otvara istragu

prtsc Euronews

U tijeku je istraga incidenta što se dogodio na samoj granici Italije i Francuske.

Odnosi između Italije i Francuske iznenada su se zategli kada je u petak navečer pet francuskih carinika upalo na talijanski teritorij u potjeri za Nigerijcem osumnjičenim za šverc droge. Incident se dogodio na području Bardonecchie, gdje se nalazi i željeznička postaja. Francuski carinici su osumnjičenog dilera primjetili su vlaku koji je krenuo iz Pariza. Navodno mu je krajnja destinacija bio Napulj. Kada je sustignut u Bardonecchiji podvrgnut je pregledu, te je ubrzo zaključeno kako više nije sumnjiv, nakon čega mu je dozvoljeno da nastavi putovanje.

https://twitter.com/jovinow/status/980765529953710080

Francuska carina nije obavijestila talijanske kolege, što je bila dužna prema dogovoru koji je na snazi u ovom pograničnom području još od 2006. godine. Zbog toga je reagiralo talijansko Ministarstvo vanjskih poslova, nazvavši ovaj čin “neprihvatljivim ponašanjem”. Istovremeno je na konzultacije pozvan i talijanski veleposlanik iz Francuske. Prosvjed francuskim vlastima uputio je i gradonačelnik Bardonecchije Francesco Avato.

Kako javlja Torino Today, francuski ministar financija Gérald Darmanin u čijoj je nadležnosti carinska služba, ovako je objasnio povredu teritorij susjedne zemlje: “Prostor na željezničkoj stanici  Bardonecchia na rasoplaganju je francuskoj carini još od 1990. godine. Od prije nekoliko mjeseci koristi ju i jedna udruga koja pomaže migrantima, a tada su i naši službenici tražili da im se omogući pristup sanitarnim prostorijama. To im je i odobreno. Stojimo dalje na raspolaganju za dodatna pojašnjenja”.

Unatoč tome tužiteljstvo iz Torina već je pokrenulo istragu protiv francuskih carinika.

A. R. K.