Svečana akademija povodom 27. obljetnice Hrvatske vojske

Svečana akademija povodom 27. obljetnice Hrvatske vojske

Povodom obilježavanja 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, u ponedjeljak 28. svibnja 2018., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je svečana akademija.

Nazočili su joj predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici Sabora, Vlade, MORH-a i drugih državnih institucija, bivši ministri obrane, djelatni i umirovljeni zapovjednici, vojnici, dočasnici i časnici OSRH, obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, članovi Diplomatskog i Vojnodiplomatskog zbora.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tom je prigodom svim pripadnicima Oružanih snaga čestitala njihov dan, a posebne pohvale i čestitke uputila je nagrađenim i promaknutim pripadnicima.

“Pripadnicima Oružanih snaga pripada važna uloga u hrvatskom društvu kao krajnjem jamcu sigurnosti. Zajedno gradimo bolju Hrvatsku, gradimo sustav domovinske sigurnosti koji će znati odgovoriti na sve sigurnosne izazove. Kao društvo smo shvatili da ulaganje u vojsku nisu nepotrebni troškovi, već ulaganje u sigurnost”, naglasila je, među ostalim, predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je i to da se od pripadnika Oružanih snaga očekuje da budu hrvatska elita, da budu ponos domovine kako su to bili i u Domovinskom ratu.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u svom je obraćanju naglasio kako je Hrvatska vojska izgrađena na najteži mogući način, u nametnutom i agresorskom ratu, no čežnju za slobodom, volju i snagu hrvatskih branitelja nije moglo uništiti niti jedno oružje i niti jedna vojska.

“Kad je bilo najteže pokazali smo kako se bori iznad svoje kategorije. Danas je u redovima Hrvatske vojske nova, motivirana i odlučna hrvatska mladost, vojnikinje i vojnici – ponosni nasljednici hrvatskih branitelja s kojima naša vojska ima sjajnu budućnost”, rekao je ministar Krstičević.

Podsjetio je i na to kako se, zahvaljujući povećanju obrambenog proračuna, postepeno vraćaju oduzeta materijalna prava vojnika te na povratak vojske u Sinj, Vukovar, Ploče i Varaždin. Ministar Krstičević naglasio je i koliko je velika pomoć koju su vojnici, dočasnici i časnici dali u borbi protiv požara, poplava i snježnog nevremena. “Hrvatska vojska uvijek je bila i bit će sa svojim narodom i u dobrim i u teškim trenucima”, istaknuo je Krstičević. Osvrnuo se i na odluku o kupnji višenamjenskog borbenog aviona F 16 Barack naglasivši da se radi o povijesnoj odluci koja predstavlja priliku za hrvatsku obrambenu industriju i cjelokupno gospodarstvo, a u čast veličanstvenim operacijama Hrvatske vojske avioni će nositi imena F 16-C Oluja i F 16-D Bljesak. Krstičević je podsjetio i na odluku da Hrvatska vojska postane prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata te na odluku o vraćanju naziva Hrvatska vojska.

“Povratkom naziva Hrvatska vojska, našoj vojsci vratili smo identitet. Taj naziv dio je naše tradicija i bliži je našem narodu”, zaključio je ministar Krstičević.

Čestitajući 27. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov prisjetio se svih obrambenih i oslobodilačkih operacija koje su proveli hrvatski vojnici kako bi zaustavili napredovanje agresorske vojske, a potom i oslobodili hrvatski teritorij. Danas, istaknuo je general Šundov, Hrvatska vojska je profesionalna organizacija koja se uspješno integrirala u vojne strukture NATO i EU.

“Kroz sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama prikupljena su velika iskustva kojima su nadopunjena ona stečena u Domovinskom ratu. Zahvaljujući uzornom ponašanju naših vojnika u misijama i operacijama, Oružane snage stekle su veliki međunarodni ugled te su se pokazale kao odgovoran i pouzdan partner”, rekao je general Šundov. General Šundov naglasio je i kako je Hrvatska vojska raspoložive resurse stavila u potporu hrvatskim civilnim institucijama čime je postala neizostavna potpora u najtežim i najzahtjevnijim trenucima.

U sklopu svečane akademije pročitane su odluke te uručena promaknuća i poticajne mjere pripadnicima OSRH. U čin viceadmirala promaknut je kontraadmiral Robert Hranj, a u čin general-bojnika promaknut je brigadni general Siniša Jurković. Ukupno su promaknuta 84 pripadnika Oružanih snaga, odnosno jedan admiral, jedan general, 13 časnica i 69 časnika Oružanih snaga.

Uručene su i nagrade najuspješnijim pripadnicima OSRH na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH  “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018.” U ženskoj kategoriji titulu je osvojila skupnica Romana Sajn pripadnica Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD), a u muškoj kategoriji poručnik fregate Ante Jović pripadnik Zapovjedništva za specijalno djelovanje (ZSS).

Na svečanosti je prikazan i film povodom 27. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, a u bogatom programu nastupio je Orkestar Oružanih snaga, klapa HRM-a “Sveti Juraj”, klapa Intrade te zbor kadeta sa Zaprešić Boysima.

RSS