Svaka američka država dobiva državnog koordinatora za kibernetičku sigurnost

Mogućnost novog hakerskog napada
Al Jazeera

SAD razmatra zakonodavstvo koje bi zaštitilo lokalne samouprave, zahtijevajući imenovanje vođe kibernetičke sigurnosti za svaku državu.

Infosecurity magazine prenio je vijest kako pristalice zakona Cybersecurity State Coordinator Act of 2020 ističu da će predloženi zakon poboljšati razmjenu obavještajnih podataka između vlade države i savezne države te ubrzati vrijeme reakcije u slučaju cyber napada.

Prema ovom zakonu, direktor Agencije za domovinsku cyber sigurnost i infrastrukturu unutarnje sigurnosti trebao bi imenovati zaposlenika agencije u svakoj državi koji će obavljati funkciju državnog koordinatora za kibernetičku sigurnost.

Za novac za stvaranje ovih pozicija blia bi zadužena savezna vlada, koja bi osiguravala potrebna sredstava.

Uloga svakog državnog koordinatora bila bi višestruka, kombinirajući elemente obuke, savjetodavnog rada i razvoja programa.

Svaki vođa služio bi kao glavni savezni savjetnik za kibernetičku sigurnost, koordinirajući napore kako bi se pripremio, odgovorio i uklonio kibernetičke napade.

Druga osnovna odgovornost bila bi podizanje svijesti o financijskim, tehničkim i operativnim resursima, koji su na raspolaganju nefederalnim entitetima od strane savezne vlade.

Od koordinatora se očekuje da podrže obuku, vježbe i planiranje kontinuiteta operacija kako bi se ubrzao što brži oporavak od incidenata u cyber sigurnosti.

Nadalje, od njih će se pozivati da pomognu nefederalnim subjektima u razvoju i koordinaciji programa otkrivanja ranjivosti u skladu s federalnim standardima i standardima informacijske sigurnosti.

Prijedlog zakona, koji je privukao dvostranačku potporu, uveli su senatori Maggie Hassan i Gary Peters, a sponzoriraju ga senatori John Cornyn iz Teksasa i Rob Portman iz Ohija.

PO/ Foto: Al Jazeera