Sustav domovinske sigurnosti funkcionalan i spreman za požarnu sezonu

Po završetku vježbe “Sigurnost 23”, održane u petak, 16. lipnja 2023. predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Čestitavši organizatorima i sudionicima današnje vježbe, premijer je izrazio zadovoljstvo viđenim. “Odlična koordinacija svih nadležnih službi na području Istarske županije”, kazao je, naglasivši da se proteklih godina napravilo jako puno na osnaženju sustava domovinske sigurnosti i boljoj koordinaciji svih sastavnica.

Rekao je da se u Karlovcu također odvija vježba u smislu obrane od poplava, a u Ivanić Gradu na temu krizne situacije s plinom. “Paralelno se pokazalo kako naše službe djeluju učinkovito i nastoje riješiti različite krizne situacije”, dodao je.

Pohvalio je još jednom vježbu u Lupoglavu, gdje je demonstrirana obrana od požara. Osvrnuvši se na ovogodišnju protupožarnu sezonu, premijer je istaknuo da su da zbog obilnih kiša naši zrakoplovi intervenirali svega pet puta u prvih nekoliko mjeseci, 50 posto je manje požara nego lani te 96 posto manje opožarenih površina.

Zadnjih godina velika ulaganja u vatrogastvo

Predsjednik Vlade je naglasio da se zadnjih nekoliko godina puno investiralo u vatrogastvo. Naveo je da je Hrvatska vatrogasna zajednica dignuta na razinu središnjeg državnog ureda te je neovisna sa svojim proračunom koji iznosi više od 60 milijuna eura.

Kazao je da su učinjeni iskoraci i u pravima vatrogasaca, kojih je 30 tisuća u dobrovoljnim društvima te više od tri i pol tisuće u javnim i profesionalnim postrojbama. Premijer je izrazio zadovoljstvo i planom angažmana tijekom ljetne sezone, rekavši da će vatrogascima iz kontinentalnog dijela Hrvatske biti pojačane postrojbe na obali s obzirom na uobičajenu praksu požara tijekom ljeta.

Istaknuo je i projekt proširenja kapaciteta nadzornih kamera, u suradnji Hrvatskih šuma i tvrtke Odašiljači i veza, vrijedan 650 tisuća eura. Naveo je da se diljem Hrvatske nalazi 138 nadzornih kamera, a ovo proširenje se odnosi na Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju kako bi olakšalo borbu protiv požara.

Izvor: Vlada/Hina Foto: Vlada RH