SUSTAV AZILA U EU USKORO ĆE SE MIJENJATI? Zemlja koja odbije tražitelje azila gubi sredstva iz EU fondova

Što doista Hrvatska radi na integraciji izbjeglica
Index.hr

Reforma tzv. Dublinskog sustava, zajedničkog europskog sustava azila, čini se izglednom nakon što je Europski parlament ovaj tjedan potvrdio da je spreman o tome započeti razgovore s Europskim vijećem.

Prema predloženim izmjenama zemlja ulaska više ne bi bila automatski odgovorna procesuirati zahtjeve azila, sve EU članice trebale bi prihvatiti pravednu raspodjelu odgovornosti prijema tražitelja azila, te biEU članice koje odbiju suradnju mogle izgubiti sredstva iz EU fondova.

“Europski parlament spreman je započeti razgovore o reformi Dublinskog sustava kako bi se osigurala pravedna podjela tražitelja azila među državama članicama”, potvrđeno je iz Parlamenta nakon što je velika većina zastupnika odobrila  mandat koji je sastavio Odbor za građanske slobode i pravosuđe, a pregovori mogu započeti kada Vijeće usvoji svoju poziciju.

S obzirom da je postojeći Dublinski sustav pokazao slabosti, zastupnici predlažu promjene kako bi se osiguralo da se odgovornost za prijem izbjeglica dijeli pravično između država članica.

Prema Uredbi iz Dublina, najvažnijim elementom Zajedničkog europskog sustava azila, odlučuje se koja je država odgovorna za procesuiranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Sustav nije predvidio dijeljenje odgovornosti u cijeloj Europskoj Uniji, već su tražitelji azila odgovornost zemlje u koju su prvu ušli. Pravo podnošenja zahtjeva za azil propisano je Ženevskom konvencijom, koju su sve zemlje članice EU-a potpisale.

“Dublinski sustav treba temeljito reformirati jer trenutno stavlja preveliki pritisak na vanjske države članice koje trpe zbog nedostatka solidarnosti drugih članica. Zahtjeve je potrebno brže procesuirati, a opravdane tražitelje međunarodne zaštite prihvatiti. Neophodan je dogovor o pravednijoj raspodijeli odgovornosti između država članica u primjeni ove Uredbe”, rekao je tijekom rasprave u Parlamentu hrvatski zastupnik Tonino Picula.

A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ