Orepić na međunarodnoj konferenciji o terorizmu

Orepić na međunarodnoj konferenciji o terorizmu
MUP RH

U Sarajevu se danas održava konferencija o zajedničkim vrijednostima i temeljnim pravima „Shaping our common future“ na kojoj, uz čelnike ministarstava unutarnjih poslova zemalja regije, sudjeluje i ministar Vlaho Orepić.

Na otvorenju konferencije naglašena je važnost prevencije ekstremizma i radikalizma u društvu. Radikaliziranje i novačenje putem interneta i društvenih mreža prepoznati su kao najveći problem, a upravo su ove platforme postale omiljene za njihovo širenje, budući da nad virtualnim prostorom ne postoje učinkoviti sustavi nadzora. Kao najranjivija i najpodložnija skupina građana izdvojeni su adolescenti, zbog čega je iznimno važno osobitu pažnju posvetiti prevenciji kroz edukaciju na svim razinama.

U svom obraćanju ministar Orepić izdvojio je Republiku Hrvatsku kao pozitivan primjer kvalitetne integriranosti islamske zajednice u društvo zbog čega nema problema s radikalizacijom: „Jedino omogućavanjem svim društvenim i manjinskim skupinama da u punoj mjeri uživaju sve dobrobiti i resurse europskog društva moguće je jačati unutarnju koheziju društva i otpornost na utjecaje ekstremističkih ideologija. Sva radikalizacija temelji se na našoj nesposobnosti da radimo zajedno, a u čuvanju našeg životnog prostora i naših različitosti upravo nam je zajedništvo neophodno“, istaknuo je, među inim, hrvatski ministar unutarnjih poslova ukazujući da zemlje regije čine uistinu jedinstven sigurnosni prostor zbog čega je probleme na koje nailazimo potrebno zajednički rješavati. Ipak, upozorio je da je bilo koji oblik zlouporabe pravne zaštite nedopustiv, dodavši kako je potrebno razvijati suvremene i učinkovite zakonodavne okvire.

Učinkovito suprotstavljanje globalnom fenomenu terorizma koji ne poznaje granice te očuvanje zajedničkih vrijednosti mira i stabilnosti prvenstveno ovisi o dobroj i koordiniranoj suradnji te međunarodnoj razmjeni operativnih podataka među državama, jedan je od zaključaka međunarodne konferencije. Na tragu Europskog migracijskog programa, Europa mora ostati sigurno utočište za one koji bježe od progona, ali i privlačno odredište za  talentirane  i  poduzetnički  orijentirane skupine građana.

RSS