PRIČA DW-a: Droge, nasilje i kriminal – drugo lice Berlina

Wikipedia

Trg Alexanderplatz u Berlinu nije samo turistički magnet. Berlinčanima je poznat i kao poprište kriminalnih radnji. Policija pojačava nazočnost, raste strah za unutarnju sigurnost.

Mračni kutci Alexanderplatza  nikada nisu bila bezazlena mjesta, no posljednjih je godina stanje eskaliralo. Masovne tučnjave, krađe, napadi, trgovina drogom, konzumacija opojnih sredstava su postali stalna pojava. U ovoj godini je policiji prijavljeno već 5.600 slučajeva. U prosjeku se ovdje svaki dan zabilježe dva slučaja tjelesnih ozljeda i sedam krađa.

Nezaboravan je slučaj Jonnyja K. U listopadu 2012. taj 20-godišnjak je htio pomoći jednom svom poznaniku koji se našao u sukobu s nekolicinom mladih muškaraca. Dobio je više udaraca nogom u glavu, kasnije je podlijegao ozljedama.

Sigurnost kao politički prioritet

Na Alexanderplatzu, kojeg Berlinčani uglavnom zovu „Alex“, u 2017. je broj prijavljenih nedjela doduše lagano pao – u prošloj je godini policija u istom razdoblju registrirala 12 prijava više. No, na saveznoj razini se jasno uočava porast broja nasilnih djela.

To je utjecalo i na promjenu političke klime u Njemačkoj: velike stranke se zalažu za više policije na njemačkim ulicama, jedna od malobrojnih točaka oko kojih se slažu i stranke koje trenutno pregovaraju o formiranju moguće vladajuće tzv. Jamajka- koalicije.

I Berlinska policija reagira na svenjemačku debatu oko unutarnje sigurnosti – na Alexu će koncem godine biti otvorena nova policijska postaja. U idealnom slučaju u njoj bi bilo aktivno 200 policajaca, kaže Rene Behrendt, koji vodi policijski okrug 32, u kojem se i nalazi Alexanderplatz. Ali financijska i kadrovska situacija dozvoljava angažman samo 30 službenika.

Već sad policijski timovi redovito patroliraju na Alexu. Susrećemo skupinu od pet policajaca, koji će noćas nadzirati situaciju na terenu – nakon što i posljednje mušterije sa svojim vrećicama nakon obavljene kupovine odu prema stanicama podzemne željeznice.

Jedna od prvih grupa koje policajci kontroliraju je šest mladih Afganistanaca. Oni moraju pokazati svoje isprave, policajci četvorici mladića i dvjema djevojkama kažu da se okrenu prema prozoru jednog dućana i da ruke polože na staklo. Policajci ih pretresaju, traže ilegalne tvari – bez uspjeha. Ali dokumenti 16-godišnjeg Sattara su nečitki. Službenici ga dovode do jednog drugog policijskog tima na drugoj strani Alexa – oni provjeravaju dokument.

„Ove su kontrole u redu“, kaže Sattar za DW. „Već sam vidio ljude s noževima. Ali ja nisam napravio ništa loše. Rijetko noću navratim na Alexanderplatz. Ovdje sam s prijateljima. Živimo malo dalje izvan centra i ovdje smo proveli popodne.” Policajci ne pronalaze Sattarove otiske prstiju u kaznenom registru i on smije natrag svojim prijateljima.

Racial profiling?

Policijska ophodnja obilazi postaje podzemne željeznice, dok prolaze noćni partijaneri i radnici iz treće smjene. S početkom zime može se očekivati da će porasti broj kriminalnih radnji na popularnom trgu i oko njega. Čim u Berlinu zahladi, dileri drogom iz berlinskih parkova se sele u šahtove podzemne željeznice na Alexu. Zato policajci tamo sad i patroliraju.

Na jednom peronu službenici susreću stare poznanike – skupinu od šest mladih muškaraca, dvojicu su već uhvatili s drogom. Berlinčani i turisti promatraju kako policajci pretresaju mladiće. „Od kada je ovdje tako puno policije?“, pita svog pratitelja jedna žena koja čeka na vlak.

Pojačane kontrole nisu ostale nezamijećene. Baš kao ni to da policija uglavnom kontrolira ljude koji izgledaju kao da imaju strano podrijetlo. Jedan prolaznik prilazi policajcima. „Što se događa“, pita ih. „To radite samo zbog predrasuda“, dodaje. Neki predbacuju Berlinskog policiji takozvani „racial profiling“.

Policajac Matthias Borchert staje u obranu svog tima i načina rada: odluke o tome koga će se kontrolirati se, kaže, donose na temelju iskustva. „Skupina osoba mlađe dobi, otprilike 14 do 25 godina, koja se nalazi na Alexanderplatzu, sumnjivo se ponaša, kad-tad se vidimo s njima“, kaže Borchert. „Nema tu nekog specijalnog recepta po kojem mi kažemo: e, sad ćemo baš njih ih kontrolirati.“

Sudeći po policijskim navodima, većinu kaznenih djela na Alexanderplatzu počine maloljetnici ili mlađe odrasle osobe, među njima je puno izbjeglica iz Sirije, Afganistana, Iraka i Pakistana. Mnogi od njih nemaju dugoročnu dozvolu boravka u Njemačkoj – ili dozvolu rada, a njemačko tržište rada ionako im nudi slabe perspektive.

Jedna prolaznica za DW kaže da se osjeća sigurnije – zahvaljujući nazočnosti policije. „Definitivno je ovdje na Alexanderplatzu postalo gore“, kaže. „Ali ja nemam drugog puta prema kući, moram ovuda proći. I osjećam se sigurnije s policijom ovdje. Pogotovo kao žena.“

„Bonsai” u trendu

Noć je relativno mirna za policijsku ophodnju. Kod mladića na stanici podzemne željeznice su pronašli samo biber-sprej. Inače su opojna sredstva i razne droge sastavni dio njihove svakodnevice. A nasilni delikti se na Alexu često događaju upravo pod utjecajem droge i alkohola.

Aktualno je u trendu sintetička droga „bonsai“ – policija upozorava da zbog konzumacije te droge korisnici mogu izgubiti svijest. Na nekim ćoškovima Alexa dileri bonsai prodaju za samo pet eura. U ponoć završava smjena policijskog tima. Sutra navečer su opet na terenu. Danje svjetlo na Alex donosi turiste, a noć – zločin.

Izvor: Deutsche Welle /Autor: Kate Brady