SUSRET U FRANCUSKOJ: Sigurnost i nejednakost teme su u fokusu lidera G7

prtsc CGTN/Youtube

Lideri G7 razgovarat će o velikim svjetskim temama i učiniti sve što mogu kako bi osigurati sigurnost i borili se protiv nejednakosti, rekao je u subotu francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“#G7Biarritz je počeo. Možda ne ostvarimo sve ono što smo zacrtali, ali učinit ćemo sve da budemo efikasni kako bismo osigurali vašu sigurnost, stvorili više radnih mjesta i borili se protiv nejednakosti zbog koje patite”, poručio je Macron na Twitteru.

Summit G7 održava se u francuskom priobalnom gradu Biarritzu, a okupio je lidere Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Tijekom ovogodišnjeg summita, lideri će se fokusirati na rješavanje problema nejednakosti. Od njih se također očekuje da se bave ekonomskim, ekološkim i vanjskopolitičkim pitanjima.

”Prvo, vjerujem da ono što legitimno očekujete od svih nas je da možemo osigurati stabilnost i sigurnost, zaštiti mir u svijetu i stoga razgovarat ćemo o velikim sukobima ili situacijama koje su najzategnutije: Iran, Sirija, Libija, Ukrajina i nekoliko ostalih međunarodnih kriza”, istaknuo je Macron na Twitteru. Napomenuo je da su zemlje ponekad imale nesuglasica po tim pitanjima. ‘

‘Ako sutra Iran prihvati nuklearno naoružanje, bit ćemo direktno zabrinuti. Ako se sutra rasplamsa Bliski istok, bit ćemo pogođeni”, dodaje je predsjednik Francuske. On je rekao i da će svijet i dalje patiti zbog ”migracijskog skandala” širom Mediterana sve dok se situacija u Libiji ne riješi. No, izrazio je nadu da će o tim temama uspjeti postići korisne sporazume. Francuska, koja je predsjedavajuća G7 do kraja 2019. godine, obnovila je format summita G7 i pozvala zemlje partnere, uključujući Australiju, Čile, Indiju i Južnu Afriku da sudjeluju na sastanku. Macron se uoči summita G7 sastao sa američkim predsjednik Donaldom Trumpom. Francuski mediji naveli su da su Macron i Trump razgovarali o Siriji, Iranu i Ukrajini.

izvor: Bljesak.info