Suradnjom protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta

MUP RH

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu, u četvrtak, 24. svibnja je otvorena Regionalna konferencija o transnacionalnom organiziranom kriminalitetu u organizaciji ICITAP-a (International Criminal Investigative Training Assistance Program) Ministarstva pravosuđa SAD-a na kojoj je sudjelovao ministar pravosuđa i glavni državni odvjetnik Sjedinjenih Američkih Država Jeff Sessions i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Glavni državni odvjetnik Jeff Sessions je naglasio kako je ovo uzvratni posjet Hrvatskoj na poziv ministra Božinovića nakon sastanka u Washingtonu u siječnju ove godine.  Nadalje je izjavio kako je ministar Božinović tom prilikom u Washingtonu naglasio kako želi da se suradnja Hrvatske i SAD-a, među institucijama i agencijama za provedbu zakona, podigne na razinu izvrsne obrambene suradnje.

Glavni državni odvjetnik Sessions imao je danas priliku susresti se s glavnim tužiteljima i šefovima policija iz zemalja u regiji: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Agencije za provođenje zakona već desetljećima razvijaju blisku suradnju i partnerstvo i ponosan sam što se ta suradnja nastavlja i danas i postaje sve jača. Moramo na njoj raditi i usmjeriti se na područja od zajedničkog interesa: terorizam, krijumčarenje ljudima i drogom, korupcija i kaznena djela s elementima nasilja. Ti naši interesi ne smiju se zaustaviti na granicama i ne smijemo dopustiti da se to dogodi – rekao je glavni državni odvjetnik Sessions.

Naveo je kako Sjedinjene Američke Države  u veleposlanstvima država u regiji imaju nekoliko predstavnika tužiteljstva, kao i iskusne policijske savjetnike što je rezultiralo uspješnim akcijama. Tako je od 2015. godine podignuto više od  180 optužnica protiv pripadnika terorističkih organizacija. U 2017. godini 14 istraga je bilo povezano s organiziranim kriminalnim skupinama koje su rezultirale sa 118 uhićenja, zapljenama oružja, vozila i opojnih droga.

Spomenuo je i međunarodnu policijsku akciju Nana kada su u ožujku ove godine hrvatske vlasti zaplijenile 100 kilograma kokaina u kojoj su sudjelovali i agenti DEA-e. U zajedničkoj akciji Makedonije i Srbije, organiziranom također uz pomoć DEA-e, otkriven je najveći laboratorij za sintetičku drogu u jugoistočnoj Europi i zaplijenjeno je više od 125 kilograma droge vrijedne oko 2,5 milijuna eura. U akciji kosovske policije provedenoj u suradnji sa SAD-om, Albanijom, Makedonijom i Srbijom uhićeno je oko 100 osoba i zaplijenjeno 258 kilograma droge.

Ovo su značajne pobjede za sve nas, ali moramo još puno toga učiniti. Nastavljamo se suočavati s ozbiljnim pratnjama poput terorizma, krijumčarenja droge i ljudima, organiziranim kriminalitetom i korupcijom. S tim prijetnjama borit ćemo se zajedno – rekao je i zaključio kako je na sastancima posljednjih dana unaprijeđena suradnja i partnerstvo, a sve kako bi imali još bolje rezultate u budućnosti.

Glavni državni odvjetnik Sessions svoju je izjavu zaključio porukom da je Hrvatska najbliži partner Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović rekao je kako se svega nekoliko mjeseci nakon njegovog sastanka u Washingtonu realizirala posjeta ministra pravosuđa i glavnog državnog odvjetnika.

– I danas je potvrđeno da je Hrvatska ključni partner i saveznik SAD-a u ovom dijelu Europe. Razgovarali smo o produbljivanju tog strateškog partnerstva, postavili smo temelje za jaču institucionalnu suradnju i od tada do danas se već vide značajni pomaci i rezultati koje smo zajednički postigli – rekao je.

– Današnja konferencija, koja je okupila šefove policija i državne odvjetnike iz zemalja jugoistočne Europe, je na tragu da su organizirani kriminal i suvremene sigurnosne prijetnje transnacionalne. I njima se možemo suprotstaviti samo ako agencije, ministarstva i odvjetništva surađuju – kazao je ministar Božinović i dodao kako sa Sjedinjenim Američkim Državama u području vladavine prava Hrvatska surađuje bilateralno, ali i preko Interpola i Europola.

Naveo je kako u Hrvatskoj uskoro na snagu stupa tzv. PNR Direktiva koja znači razmjenu informacija o sigurnosno sumnjivim osobama.

Razmjena informacija je ono na što ćemo i u buduće staviti naglasak. To je važno u svim područjima policijskog rada, ali je važno kao i jedan od elemenata koji se ocjenjuje kad govorimo o Programu izuzeća od viza. Hrvatska je jedna od pet država članica EU-a koja čeka da uđe u taj program, a na jučerašnjem sastanku EU-SAD u Sofiji potvrđen je napredak Hrvatske – kazao je.

Ministar Božinović je rekao kako je s glavnim državnim odvjetnikom razgovarao o migracijama, jednom od većih izazova u ovom trenutku, kao i o novoj migrantskoj ruti kroz BiH te da mu je drago da SAD podržavaju ulazak Hrvatske u Schengensku zonu. Isto tako je kazao kako je bilo riječi i o drugim važnim pitanjima kao što je izgradnja plutajućeg LNG-a na otoku Krku.

Ministar Božinović izrazio je nadu da će glavnog državnog odvjetnika Sessionsa ponovno pozdraviti u Hrvatskoj prilikom  Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije kada je planirano održavanje ministarskog sastanka EU – SAD u području pravosuđa i unutarnjih poslova.

Ministar Božinović je nadalje zahvalio državnog odvjetniku Sessionsu na velikoj gesti koju je ukazao Hrvatskoj ovom posjetom, na predanosti nastavku suradnje i na prijateljstvu s Hrvatskom.

Glavni državni odvjetnik Jeff Sessions, osim s ministrom Božinovićem, bilateralni sastanak je održao i s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem. Delegacija SAD-a obišla je i Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa gdje je prikazana vježba i oprema.

Partnership for Education

Ministar Božinović i glavni državni odvjetnik Sessions, osim o temama od zajedničkog interesa, razgovarali su o nastavku ciljane obuke za policijske službenike, tužitelje i predstavnike financijskih i drugih institucija u okviru programa Partnerstvo za obrazovanje (Partnership for Education) s ciljem jačanja operativne suradnje u borbi protiv najsloženijih oblika kriminaliteta. Naime, Policijska akademija, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj, ICITAP i američka vlada partneri su u zajedničkom programu Partnership for Education koji je namijenjen stjecanju ključnih znanja i vještina za suočavanje s najsloženijim sigurnosnim izazovima koji prelaze granice pojedinih država. Do sada je provedeno 25 modula. Rezultati su vidljivi u učinkovitijoj regionalnoj i međunarodnoj policijskoj suradnji, posebno na operativnoj razini. Sudionici današnje regionalne konferencije o transnacionalnom organiziranom kriminalitetu predstavili su aktualno sigurnosno stanje u svojim zemljama te razmijenili znanja i iskustva u borbi protiv prekograničnog organiziranog kriminaliteta.

Ovo je prvi službeni posjet američkog glavnog državnog odvjetnika Hrvatskoj, a Jeff Sessions u Zagrebu boravi od 23. do 25. svibnja.

RSS