Sumnjivi oglasi na internetu: Ovo su četiri glavna znaka da je riječ o prevari

invest prevare četiri glavna znaka

Čakovečki policajci krajem siječnja zaprimili su kaznenu prijavu od 69-godišnjaka zbog počinjenog kaznenog djela prijevare. Tijekom rujna protekle godine oštećeni je putem poveznice na internetu, koja je upućivala na povoljna ulaganja u poslove s naftom i plinom, ostavio svoje osobne podatke. Nakon toga putem telefona kontaktirale su ga nepoznate osobe koje su se predstavljale kao trgovački posrednici, tzv. brokeri.

Tijekom telefonskih razgovora “lažni brokeri“ uspjeli su ga uvjeriti da se radi o vrlo povoljnoj i sigurnoj poslovnoj investiciji te su ga pritom naveli da u više navrata između rujna i prosinca 2022., na razne račune uplati nešto više od 33.000 eura provizije, uz lažna obećanja da će ubrzo ostvariti novčani dobitak od oko 140.000 eura. Budući da realizacija poslovne investicije nije ostvarena, niti je 69-godišnjaku isplaćena obećana novčana dobit, odlučio je događaj prijaviti policiji, pošto smatra da je prevaren.

“I ovaj slučaj investicijske prijevare dobar je povod da sve naše građane pozovemo na dodatan oprez”, poručuju iz policije.

Znakovi prijevare

Internet i društvene mreže pune su ponuda i oglasa o povoljnim poslovnim investicijama i profitabilnim ulaganjima u razne poslove s kriptovalutama, dionicama i slično. Iza takvih oglasa i ponuda najčešće se skrivaju prevaranti koji, ne samo da neće isplatiti novčani profit ostvaren financijskim investicijama, već će građanima uzeti njihov teško stečeni novac.

“Stoga, dobro pripazite s kime stupate u poslovne kontakte, ne nasjedajte na ovakve i slične oglase, odnosno ponude o „povoljnim“ poslovnim investicijama, ne upuštajte se u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve prevaranata. Prilikom razmatranja bilo kakvih ponuda o povoljnom investiranju i ulaganju novčanih sredstava, budite vrlo oprezni i sumnjičavi, dobro se informirajte te potražite profesionalne i stručne financijske savjetnike.

Svakako, najbolji način zaštite od ovakvih i sličnih vrsta prijevara je ignoriranje svih sumnjivih obavijesti o povoljnim i brzim realizacijama poslovnih investicija putem interneta, društvenih mreža i drugih sredstava komunikacije.

Također, savjetujemo da se prilikom komunikacije na društvenim mrežama te putem raznih aplikacija i interneta, striktno pridržavate općih uputa o čuvanju osobnih podataka”, poručuju iz policije.

Četiri su glavna znaka prevare:

1. Dobivate učestale nenajavljene pozive.

2. Obećavaju vam brzu značajnu dobit i uvjeravaju u sigurnost investicije.

3. Ponuda je dostupna na ograničeno vrijeme.

4. Ponuda je dostupna samo vama i traže da je ne dijelite s drugima.

Iz policije savjetuju da uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što dajete ili uložite novac. Odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja.

“Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit. Čuvajte se budućih prijevara. Ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima. Obratite se policiji ako vam je nešto sumnjivo”, naglašavaju.

RSS