Stručnjak za sigurnost: ‘Europljani još nisu svjesni da se na europskom teritoriju vodi rat’

Ruski krstareći projektili - Europa
Pixabay

Iako još nije službeno potvrđeno, “ruski krstareći projektili” sinoć su pali na Poljsku, točnije na mjesto Przewoduv uz ukrajinsko-poljsku granicu. Nakon snažnih eksplozija poljski vatrogasci javili su da su poginule dvije osobe, poljski državljani. Rezultat je to nikad žešćih raketnih udara ruske vojske na ukrajinske gradove od Harkiva, preko Kijeva do Lavova. Kremlj odbija bilo kakvu odgovornost i vezu s projektilima koji su završili u istočnoj Poljskoj, a spekulira se da su pali dijelovi raketa koje je srušila ukrajinska protuzračna obrana.

O tome je u Studiju 4 HRT-a govorio Ante Letica, stručnjak za sigurnost.
Javnosti se obratio američki predsjednik Joe Biden, on tvrdi da su u Poljsku pali ostaci proturaketnog sustava, odnosno ukrajinskih raketa koje su srušile i presrele ruske projektile. Letica je rekao da se vjerojatno radi o ruskom sustavu S 300, i vijesti koje je obznanio Biden sigurno pridonose smirivanju stanja i ublažavanju vrlo jake i žestoke krize jer se radi o vrlo ozbiljnom i teškom sigurnosnom incidentu.

– To je dobro, no bit će sigurno sastanak NATO-a jer je Poljska tražila da se aktivira članak 4, to znači da zemlje članice NATO-a koje osjećaju ugroženost svog teritorijalnog integriteta, političke neovisnosti i sigurnosti, da imaju pravo zatražiti sastanak po članu 4. NATO će se sigurno sastati i usvojiti određene zaključke kako pomoći Poljskoj, ali i Ukrajini, te kakav će biti odgovor na ovo što se dogodilo, rekao je.
To se moglo dogoditi i prije, s obzirom na to koliko su Rusi gađali mjesta uz ukrajinsko-poljsku granicu, smatra Letica te dodaje kako su, kad je bio sukob na Kosovu, neke rakete završile u Bugarskoj i Rumunjskoj.

– U sukobu s ovakvim intenzitetom djelovanja, sigurno je moguća pogreška. Zemlje koje su uz granicu kriznog teritorija mogu očekivati ovakve situacije, rekao je.

Dogodilo se to da su izgubljeni ljudski životi, Letica kaže da će Poljska zato tražiti na sastanku NATO-a još veću pomoć, veći angažman i u ljudstvu i u tehnici.

– To će se reflektirati i na Ukrajinu, ona će dobiti veću pomoć i još veću podršku, dodao je.
-Ovo će dodatno povećati tenzije između Poljske i Rusije, i bez toga njihov odnos nije bio idiličan, kaže Letica.

– Poljska je preuzela veliku i važnu ulogu kao tranzitni centar za opskrbu ukrajinskih snaga, a i sama je mnogo pomogla Ukrajini i tenzije koje postoje između nje i Rusije sigurno će se povećavati. Što Rusi budu više gubili na bojnom polju, više će raketirati i granatirati i tada su mogući ovakvi incidenti, ističe.

Navodno je oštećen i plinovod Družbe Adria, od jutros nema isporuke plina za Mađarsku i Slovačku. Letica je rekao da nije samo plinovod oštećen nego i energetsko postrojenje koje opslužuje plinovod. Dodaje da se ne radi samo o eskalaciji situacije na bojnom polju nego i o tome da će biti sve manje nafte i plina.

– To je jedan od načina na koji Rusi pokušavaju prisiliti Europu, posebice EU, da na neki način vrši pritisak na Ukrajinu kako bi se došlo do primirja ili sporazuma, pri čemu Rusi zadržavaju, po njihovom mišljenju, onaj teritorij koji su osvojili. Na to sigurno Ukrajinci neće pristati, dodao je.
Letica se osvrnuo na mogućnost oštećenja bilo koje nuklearke u Ukrajini i kakve bi to moglo imati posljedice za Europu.
– Situacija s energentima u Ukrajini i proizvodnjom električne struje već ima određene reperkusije na Njemačku, ona je bila veliki uvoznik ukrajinske struje. Europljani još nisu svjesni da se vodi rat na europskom teritoriju. Možda ove zime, kada bude zahlađenje, možda će biti svjesni, ali još nažalost nisu svjesni da to zahtijeva veliku pažnju, rekao je.

Izvor: HRT