Što je Tomislav Karamarko radio u Washingtonu?

Karamarko u Washingtonu?
Facebook Tomislav Karamarko

Bivši predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko nakon odlaska s dužnosti u stranci i državi rijetko se pojavljuje u javnosti. Ipak, povremeno se obrati javnosti  na Facebooku čestitajući veće obljetnice ili opisujući dojmove s putovanja.

Tako je i ovaj put sa sljedbenicima na Facebooku podijelio dojmove s puta u Washingtonu, objavu prenosimo u cijelosti;

Dragi prijatelji,

upravo sam se vratio iz posjeta Washingtonu, gdje sam se družio sa starim prijateljima i kolegama. Također, susreo sam se s nekoliko američkih dužnosnika koji brinu o pitanjima od važnosti za Hrvatsku i njeno okruženje. Gdje god sam bio u Washingtonu, uvjerio sam se kako suvremena Amerika uistinu predstavlja model slobode, sigurnosti i gospodarskog napretka. Također, podsjetio sam se koliko su duboke veze između Amerike i Hrvatske.

Jedan od važnijih bio jeposjet Nacionalnom groblju Arlington, na kojem počivaju neki od američkih vojnika hrvatskog podrijetla koji su se borili za slobodu i demokraciju širom svijeta. Njihova hrabrost me je uistinu inspirirala.Stožerni narednik Ivica Jerak, rođen u Debeljaku kraj Zadra, služio je u vojsci SAD-a u operacijama u Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Afganistanu, Koreji, Iraku, Kosovu i ostalim borbenim zonama. Dobio je više od 40 priznanja i odlikovanja, uključujući odličje Srebrne zvijezde i dva Purpurna srca. Poginuo je u Iraku kada je improvizirana eksplozivna naprava detonirana kraj njegova položaja. Zvali su ga Hrvatska senzacija.

Michael J. Novosel, rođen u Pennsylvaniji od roditelja hrvatskih imigranata, služio je kao potpukovnik u zračnim snagama američkog zrakoplovstva i bio glavni časnički dužnosnik u američkoj kopnenoj vojsci. Služio je u II. svjetskom ratu te u Korejskom i Vijetnamskom ratu. Odlikovan je Medaljom časti, Uglednim odličjem za službu, Uglednim letačkim križem, Brončanom zvijezdom i Purpurnim srcem. Postao je član Kuće časti zrakoplovstva kopnene vojske 1975. godine. 

Pukovnik Johan J. Tominac odlikovan je Medaljom za hrabrost za svoja djela u II. svjetskom ratu, a sudjelovao je i u Korejskom te Vijetnamskom ratu.Kaplar Louis Cukela, rođen u Hrvatskoj (Austro–Ugarska Monarhija), odlikovan je Medaljom časti za djela i zasluge tijekom bitke za Soissons u I. svjetskom ratu.

Neka je vječna slava njima i svim ostalima koji su nas učinili ponosnima!