KAMPANJA HRVATSKIH AUTOCESTA: „Čuvajte život, vežite pojas!“

Jeste li znali da gotovo polovica poginulih vozača i putnika u Hrvatskoj nije koristilo sigurnosni pojas u vozilima? Da je više od 90 posto teških stradavanja i smrti prilikom sudara, uslijed ispadanja osoba iz vozila, upravo posljedica nevezivanja sigurnosnim pojasom. Istraživanja pokazuju da sigurnosni pojas smanjuje rizik od ozbiljnijih ozljeda i smrti prilikom prometne nesreće za čak 50 posto.

Vezivanje pojasa može spasiti život kada se nesreća dogodi, kao što suzdržavanje od korištenja mobitela u prometu može spriječiti da se prometna nesreća dogodi, jer ta samo jedna sekunda nepažnje učestalost prometnih nesreća utrostručuje.

Jeste li znali da je nekorištenje sigurnosnog pojasa drugi najveći uzrok smrti na cestama. Na toj crnoj listi dolazi odmah nakon prebrze vožnje. A korištenje mobitela je treći ubojica na cesti. Tu crnu trojku možemo izbjeći samo odgovornim ponašanjem u prometu i usvojenim dobrim navikama i ponašanjem u prometu.

Najveće jamstvo naše sigurnosti i života i zdravlja u prometu su dobre navike i odgovorno ponašanje. I to bez iznimke, svaki puta kada se uključujemo u promet, bez obzira jesmo li vozači ili suputnici. Jeste li znali da je korištenje sigurnosnog pojasa i zakonska obaveza ne samo za vozače i putnike u automobilu, nego i za putnike na stražnjim sjedalima u vozilima. Kao i za putnike u autobusu, jer naše tijelo u slučaju sudara može teško ozlijediti ili usmrtiti suputnike, posebice su tu ranjiva djeca. Kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa iznosi 130 eura.

Iako svako vozilo dolazi s ugrađenim sigurnosnim pojasevima još uvijek ga gotovo 50 posto vozača ne koristi! Iako je zakonom propisano da se djeca u automobilu ne mogu prevoziti bez korištenja dječjih sigurnosnih sjedalica ili postolja za sjedenje i sigurnosnog pojasa, nerijetko vidimo da djeca u automobilima nisu propisno vezana.

Sve su to razlozi zbog kojih su ove godine Hrvatske autoceste u suradnji s  partnerima Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom mora prometa i infrastrukture te Fakultetom prometnih znanosti pokrenule edukativnu kampanju pod nazivom „Čuvajte život, vežite pojas!“

Cilj kampanje je edukacija i osvještavanje svih putnika, naročito putnika u autobusima, da je vezivanje sigurnosnim pojasom najlakši i najučinkovitiji način da se izbjegnu ozljede i stradavanje u prometnoj nesreći. Vezivanje sigurnosnog pojasa uistinu ne zahtijeva nikakvu posebnu tehnologiju, jer su sigurnosni pojasevi ugrađeni u sve automobile, a od 2006. godine obavezni su u svim vozilima u EU. Za sigurnost u prometu nema izuzetaka, nema iznimaka. U svakom vozilu, svaka osoba i u svakoj vožnji valja biti vezana.

Jer taj, samo jedan klik zakapčanja sigurnosnog pojasa dijeli nas od života i smrti!

Kao što je samo jedna sekunda pažnje usmjerene na mobilni ekran umjesto na promet dovoljna da se dogodi nesreća.

DBO/ Foto: HAC