STIŽU NOVA PRAVILA ZA DRUŠTVENE MREŽE? Zbog zaštite djece neke funkcije mogle bi biti isključene

Sigurnost djece online
Be Internet Awesome/Google/Youtube

Facebooku i ostalim društvenim mrežama moglo bi se nametnuti da isključe funkciju „like“ i „dislike“ za djecu u Velikoj Britaniji. Namet se nalazi među predloženim smjernicama koje bi trebale osigurati sigurnost djece na internetu, doznajemo s New Scientista.

Prema planiranom kodeksu prakse Ureda povjerenika za informacije (ICO), britanskog nadzornika za podatke, mogle bi se isključiti i tehnike koje potiču da se na društvenim mrežama ostaje dulje, prenosi Novi list.

Prijedlog se odnosi na taktike koje mogu pomoći kompanijama da prikupe više podataka i uključe one koje koriste Facebook i Instagram, kao i Snapchat.

„Kodeks prakse“ obuhvaća 16 standarda koje bi „online“ usluge trebale ispuniti. Uključuje da postavke moraju biti postavljene na visoku privatnost prema zadanim postavkama te da se prikuplja samo minimalna količina osobnih podataka. „Nudge“ tehnike također se ne smiju koristiti za poticanje djece da isključe određene opcije privatnosti ili pruže nepotrebne osobne podatke.

ICO sada započinje razdoblje konzultacija o smjernicama koje će trajati do kraja svibnja.

„Ovo je povezana generacija. Internet i sva njegova čuda uklopljeni su u svakodnevni život “, kaže povjerenica za informiranje Elizabeth Denham. „Ne bismo trebali spriječiti našu djecu da je koriste, ali moramo zahtijevati da budu zaštićeni kada to učine. Ove smjernice su usmjerene upravo na to“, piše New Scientist.

izvor: Novi list