STIŽE ETIAS: EU vjeruje da će ju ovaj sustav za nadzor putnika još bolje zaštititi

NOVI SUSTAV KONTROLE ULASKA U EU
EURO FOREIGN AFFAIRS

Europski sustav za putovanja ETIAS povećat će unutarnju sigurnost granica ranijom kontrolom putnika bez vize, prije nego što stignu na teritorij EU-a, priopćeno je iz Europskog parlamenta koji je danas podržao uvođenje ovog novog sustava nadzora.

Od 2021. putnici koji su izuzeti iz viznog režima trebaju dozvolu za putovanja u EU. Sustavna kontrola identificirat će koje osobe bi mogle biti rizične prije nego što stupe na tlo EU, a ne bi trebale biti na teret ostalim putnicima.

“Radi se o jednostavnom postupku, online provjera koju možete obaviti prije putovanja u EU”m objašnjava izvjestiteljica Kinga Gál(EPP, Mađarska). 

Naime,postoji nedostatak informacija o stranim državljanima koji dolaze u EU iz država koje su izuzete iz viznog režima. Trenutno ih se kontrolira na granicama Schengena. Odluka o puštanju u zemlju donose članovi granične straže bez informacija o sigurnosti, migracijama ili rizicima za javno zdravlje koje se tiču nekog pojedinačnog stranog državljanina. Naročito za ljude koji ulaze u EU cestovnim graničnim prijelazima, jedina informacija je dokument s kojim putuju.

Očekuje se da će EU u 2020. posjetiti 39 milijuna putnika bez viza iz više od 60 zemalja u usporedbi s 30 milijuna 2014.

Što se tiče otvorenosti Europe, ona neće ovim biti ugrožena jer ETIAS ( European Travel Information and Authorisation System)služi za prepoznavanje sigurnosnih rizika, a sličan model već funkcionira u SAD-u, Kanadi i Australiji.

Što se mijenja?

Građani zemalja koje su izuzete iz viznog sustava trebat će ispuniti e-obrazac prije putovanja s osobnim podacima (ime, datum i mjesto rođenja, spol i nacionalnost) i podacima o putovnici. Uključena su pitanja o prijašnjem kažnjavanju, putovanju u zone zahvaćene sukobima i sl.

Na temelju toga procjenjuje se predstavlja li osoba rizik za sigurnost puno prije nego što ona dođe na granice. Putnicima za koje se procjeni da su rizični bit će odbijen ulaz. ETIAS će funkcionirati od 2021.

Jednostavno, jeftino i efikasno

Izdana dozvola za putovanje koštat će sedam eura i biti valjana tri godine. Bit će besplatna za mlađe od 18 godina i starije od 70 godina. Očekuje se da će većina aplikanata dobiti dozvolu gotovo odmah. Konačna odluka ostaje na nacionalnoj graničnoj straži.

Što se događa ako postoji rizik?

Prijave se obrađuju automatski, a ako postoji podudarnost sa sigurnosnom bazom podataka EU-a, podaci se osobno provjeravaju i rizik se procjenjuje individualno. Odluka se donosi u roku od četiri tjedna. Odbijenice moraju biti opravdane i osoba u pitanju ima pravo na žalbu.

Nakon glasovanja u Parlamentu prijedlog moraju službeno prihvatiti ministri država članica u Vijeću.

RSS