Trump je, na zahtjev Izraela, Iransku nacionalnu gardu proglasio terorističkom organizacijom

Otkriveno kako se Trumpov savjetnik zarazio koronavirusom
Wikipedia

Predsjednik SAD-a Donald Trump potvrdio je kako je Iranska nacionalna garda uvrštena na listu stranih terorističkih organizacija. Washington je tako prvi put vojsku jedne zemlje uvrstio na listu terorističkih organizacija.

Nakon donošenja ove odluke oglasio se premijer Izraela Benjamin Netanyahu, koji je zahvalio Trumpu.

– Hvala vam što ste uvažili moju želju izrazito važnu za interese naših zemalja i zemalja regije. Različitim načinima ćemo nastaviti poduzimati korake protiv iranskog režima – napisao je Netanyahu na Twitteru.

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova Irana je SAD-u uputilo diplomatsku notu.

Iranski mediji pišu kako je glasnogovornik komisije za vanjsku politiku Irana Ali Najafi Hoshurdi izjavio da je današnjem sastanku komisije prisustvovao i ministar vanjskih poslova Irana Mohammed Javad Zarif.

Prema njegovim riječima, Zarif je kazao kako je Uredu za zaštitu interesa SAD-a u veleposlanstvu Švicarske u Teheranu upućena nota zbog uvrštavanja Iranske nacionalne garde na listu terorističkih organizacija. Hoshurdi je kazao kako je Zarif uvrštavanje Garde na listu terorističkih organizacija okarakterizirao kao opasan potez, te je dodao da će Iran poduzeti potrebne mjere.

Ovim povodom zasjedao je Vrhovni savjet za nacionalnu sigurnost Irana, koji je američku Centralnu komandu (CENTCOM) uvrstio na listu terorističkih organizacija,

U priopćenju Vijeća za nacionalnu sigurnost Irana navodi se kako su CENCTOM i snage povezane s njim uvrštene na listu terorističkih organizacija.

– Ova nepromišljena odluka je opasnost za regionalnu i univerzalnu sigurnost i mir. Osim toga, protivna je međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a. Iranska revolucionarna garda zajedno sa saveznicima u regiji borila se protiv Al-Kaide, ISIL-a, Nusre i drugih terorističkih organizacija – navodi se u priopćenju.

Washington je do sada na desetine ljudi i organizacija povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom uvrstio na listu terorista, ali do sada nije donio odluku koja se odnosila na cjelokupnu vojsku.

izvor: Faktor.ba