Stefanović: Policajci su skupi, privatne zaštitarske tvrtke čuvaće objekte MUP-a Srbije

Nebojša Stefanović, ministar unutarnjih poslova Republike Srbije

Ministar unutranjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u petak, 27. prosinca 2019. da se razmatra pilot projekt, u okviru kojeg bi licencirane privatne zaštitarske tvrtke bile angažirane na poslovima zaštite objekata MUP-a, umijesto pripadnika MUP-a, tamo gdje je to moguće.

Stefanović je istaknuo da će i dalje isključivo pripadnici policije obavljati poslove za koje je potrebno da budu posebno obučeni, odnosno da će sve što je osetljivo i što mora da osigurava MUP, štititi pripadnici policije.

Stefanović je skrenuo pozornost da je angažman privatnih zaštitarskih tvrtki jeftiniji i za građane i za MUP, jer bi na taj način obučeni policijski službenici mogli da budu angažirani  na poslovima koje samo oni mogu da obavljaju.

„Možemo da ih stavimo ispred škola, da budu na ulici da rade poslove kriminalističke obrade… Sve što treba da rade policijski službenici koji prođu ozbiljnu edukaciju da bi postali policajci”, rekao je Stefanović.

On je naveo da će zaštitari moći da obavljaju posao privatne zaštite onih zgrada koje nemaju poseban rizik, a da bi jedan od prvih objekata koji će biti korišten u  u pilot projektu, mogao da bude objekat Jedinice za osiguranje u Sarajevskoj ulici.

„Pokazaćemo da može da se napravi ušteda i umjesto da primamo nove ljude, što košta, jednim dijelom ćemo primati ljude koji imaju licencu za obavljanje poslova privatne zaštite, a da policijski službenici obučeni za policijske poslove, rade ono što niko osim  njih ne može”, rekao je Stefanović.

„Vidio sam to širom svijeta. Nije to samo kod nas, radi se svuda. Policajci su skupi, ne želimo da njihovo vrijeme i energija budu potrošeni na manje od optimalnog”, dodao je Stefanović, prenosi Tanjug.

DBO/ Foto: MUP Srbije