Split postavio turističke info table o pravilima ponašanja

Grad Split postavio je turističke info table na najfrekventnijim mjestima u staroj gradskoj jezgri kojima posjetitelje informiramo o pravilima ponašanja u našem gradu.

Svim našim gostima i posjetiteljima želimo da se u Splitu osjećaju ugodno i dobrodošlo, uz poštivanje pravila koja omogućavaju našim sugrađanima u centru grada nesmetan život, poručuju iz gradske uprave.

U prvih 28 dana ljetne turističke sezone u Splitu naplaćeno preko tristo kazni za narušavanje javnog reda i mira, nedavno je to objavio  na svojoj Facebook stranici zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević.

Pojasnio je da su napisane kazne za preko 30.000 eura, odnosno 15.000 ako se plati u roku od tri dana. Istaknuo je da je trenutna naplata preko 40 posto u tri dana.

“Broj kazni u 28 dana  je troznamenkast i prešao je iznos od 30.000€ (15.000€ ako plate u roku tri dana). Trenutna naplata je preko 40% u tri dana.

Upravo dok je postupalo komunalno redarstvo na vrhu Bosanske zbog konzumacije alkohola na javnoj površini našao se jedan turist koji je pomislio da je dobra ideja pomokriti se po Dioklecijanovoj palači. Brza reakcija lokalnog čovika i dolazak komunalnog redara pretvorio je tu ideju u 300€ težak pothvat”, stoji u Ivoševićevoj objavi.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić predstavljajući dolazak 13 stranih policijskih službenika u srijedu 05. srpnja 2023. na konferenciji za novinare je istaknuo:

Trebamo jasno razdvojiti neke stvari. U Gradu Splitu postoje dvije odluke, ona o komunalnom redu i Odluka o javnom redu i miru na području Grada Splita koje provode komunalni redari. Bilo je u proteklom tjednu disonantnih tonova oko uloga službi. Treba  jasno postaviti stvari na svoje mjesto, dakle policija provodi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i policija se za to pripremala cijelu godinu od završetka protekle turističke sezone. Ispomoć policije iz ostalih dijelova Hrvatske od ranije je planirana i od ponedjeljka su na našem području dodatna 43 policijska službenika kao rezultata dugogodišnje prakse Ministarstva unutarnjih poslova. Također, sukladno programu izobrazbe, od ponedjeljka je na području PU SD i 61 prekvalifikant iz Policijske akademije, od kojih će njih 20 biti raspoređeno na području Splita koji će pomoći podignuti i razinu vidljivosti policije.

Od početka smo vrlo aktivni i surađujemo s građanima, planiramo naše pozicioniranje u gradu na strateškim točkama. Od prošle godine postojali su dogovori da će Grad Split angažirati zaštitarsku tvrtku i mi vjerujemo da će se to i realizirati na terenu tijekom ovog ljeta, iako to već poprilično kasni. U suradnji s komunalnim redarstvom, nastojimo biti  kooperativni i prisutni u svakom trenutku, ali komunalni redari zbog svog internog propisa rade do 1 ili 2 sata ujutro, iznimno do 4 sata ujutro, a u isto vrijeme noćni klubovi rade do 5 sati. Zbog ovih činjenica, kašnjenja u realizaciji projekta zaštitari na javnim površinama i radno vrijeme komunalnih redara, u prvom dijelu sezone dijelom je izostao sinergijski učinak na terenu.

Naime, usmjeravanje organizacije je išlo po modelu, da uz policijske službenike dobijemo i komunalne redare koji će u kritično vrijeme biti dodatna snaga za uvođenje reda i mira na ulicama.

Zbog administrativnih problema zaštitara još nema, komunalni redari su prisutni  u onom dijelu koliko mogu biti, sukladno propisima kojima je u Splitu reguliran njihov rad, u pravilu do 1 ili 2 sata.

U ostalom vremenu mi sa razine policijskih postaja u gradu angažiramo razmjeran broj službenika, da bi smo u interesu građana podigli razinu kvalitete života tijekom noći u gradu. Ne govorimo pri tom o problemu sigurnosti, jer ovo sve što se događa u Splitu spada u kategoriju pojavnih oblika koji su uklonjivi. Inzistiramo na tome da policijski službenici budu bliži građanima, da na jedna način gostima pošaljemo poruku dobrodošlice, ali ukažemo na to koja ponašanja su neprihvatljiva i koji je očekivani način ponašanja.
Stvorio se u javnosti i određeni pritisak te smo dobili niz upita  građana tipa „kako prespavati noću u gradu Splitu iza 3-4 sata ujutro“. S ovim potencijalom kojeg imamo uz planiranu  potporu MUP a, mi ćemo nastojati dodatno unaprijediti kvalitetu života građana u dijelu grada koji je u naravi i zona zabave sa trgovinama jeftinijeg alkohola.

Očekujemo da će s radom započeti zaštitarska služba u organizaciji grada i da će se prilagoditi radno vrijeme komunalnih redara, te da će uz našu potporu, a svakako i mi uz njihovu, napraviti jedan korak više.

Prema informacijama sa terena, preko 100 prijava su tijekom vikenda ispisali komunalni redari vezano uz ispijanje alkohola na javnim mjestima i uriniranje. Upravo to je kategorija prekršaja gdje očekujemo doprinos komunalni redara i organizacije,  a policajci su bili s komunalnim redarima iz jednostavnog razloga jer je procjena  s njihove strane da bez policijskih službenika to ne mogu sigurno obaviti.”

I na kraju načelnik Marendić je istakako kako vjerujem da će angažman zaštitara omogućiti  da se policija može posvetiti drugim značajnijim i složenijim problemima te da će komunalni redari i zaštitari steći organizacijski preduvjet i  samostalnost u postupanju u ovoj kategoriji prekršaja obuhvaćenih Odlukom, te da je Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira je u nadležnosti policije i mi ga provodimo, a to su drska ponašanja, svađe vike i slično u Splitu ali i na drugim mjestima.„

DBO/ Foto: Grad Split