Spašavanje životinja dio je vatrogasnih intervencija

Osječki vatrogasi - Spašavanje životinja

Danas obilježavamo Svjetski dan zaštite životinja kao podsjetnik na važnost zaštite svih životnja s kojima dijelimo ovaj Planet. Životinjama je život ugrožen iz raznih razloga,  a vatrogasci su često oni koji ih spašavaju iz pogibeljnih situacija.

Naime, iako građani vatrogasce najčešće percipiraju kao pripadnike žurnih službi čiji se rad prvestveno bazira na gašenju požara, treba naglasiti kako gotovo da i nema intervencije u kojima ne sudjeluju vatrogasci: od poplava, potresa, sanacije posljednica nevremena, pandemije do spašavanja prilikom prometnih nesreća…A jedan dio vatrogasnih intervencija odnosi se i na spašavanje životinja. Takve intervencije spadaju u tehničke intervencije gdje vatrogasci mogu primiti poziv za spašavanje životinje iz neke pogibeljne situacije ili spašavanje životinje može biti popratni događaj u nekoj drugoj vrsti vatrogasne intervencije, prvenstveno pri požaru gospodarskih objekata, gdje je uz gašenje požara potrebno organizirati i spašavanje stoke. U ovim situacijama treba pristupiti s posebnim oprezom jer su životinje tada preplašene i mogu predstavljati opasnost i za same vatrogasce, osobito ako uzmemo u obzir da se radi o životinjama čija je težina nekoliko stotina kilograma.

Uz spašavanje životinja, vatrogasci često sudjeluju pri uklanjanju opasnih životinja, prvenstveno zmija koje mogu ući u objekte stoga ih vatrogasci na poziv uklanjaju i vraćaju u prirodno stanište. Ipak, najčešće se vatrogasne intervencije odnose na spašavanje mačaka koje su se popele na krošnju drveća, krovove i stupove ili pse koji zaglave nakon što se uvuku u dubinske prostore poput jama ili šahtova. Vrlo rijetko su to situacije hvatanja ili spašavanja nekih specifičnih životinja. No treba spomenuti i kako su vatrogasci zabilježili spašavanje majmuna odbjeglog iz zoološkog vrta, a hvatali su i egzotičnog kućnog ljubimca iguanu koja je pala s balkona, a potom odšetala u naselje. Sve su ove intervencije sretno završile za životinje (i za vatrogasce).

RSS/ Foto: HVZ/ Osječki vatrogasci