Šokantna otkrića šefa osiguranja prvog Predsjednika RH dr. Tuđmana

Screenshot HRT

Subotnji Večernji list donio je izvadak iz razgovora sa šefom  osiguranja prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, Vjekom Brajovićem koji će u cijelosti biti objavljen u specijalu Večernjeg lista posvećenom Franji Tuđmanu koji će se na kioscima pojaviti 16. prosinca.

U razgovoru s Davorom Ivankovićem, Brajović se prisjetio raketiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. Tim je potezom sve trebalo riješiti, a do tada JNA nije poduzimala vojni udar.

– Bio sam tada zamjenik načelnika 6. odjela MUP-a i bio sam na trećem katu na Savskoj cesti kada se to dogodilo. Javljeno mi je preko veze “Goran je na sigurnom”, što je za taj dan bilo šifrirano Tuđmanovo ime. Gore su već bili moji ljudi, a poslije toga otišao sam do Banskih dvora i ondje saznao da, recimo, Mate Laušića, koji se predstavlja kao prvi šef Tuđmanova osiguranja, nigdje nije bilo, a pojavio se dva sata nakon događaja. Pitao sam ga gdje je bio, a on mi je odgovorio da neću valjda ja ispitivati i špijunirati gdje je bio. I nakon toga ga je Tuđman smijenio – kaže Brajović.

Još se ne zna sve o napadu na Banske dvore osim da su Tuđman, Marković i Mesić ostali živi samo sretnim spletom okolnosti.

– Budite sigurni da je tako, oni su se povukli iz prostorije u zadnji čas. A oni koji su ih raketirali, po svemu sudeći, točno su znali u kojoj su prostoriji. Bilo je teorija da su to bile navođene rakete signalom iz Banskih dvora, ali da je bilo tako to bismo istragom utvrdili. Drugo jutro organizirali smo sjednicu Sabora na tajnoj lokaciji u zgradi Ine u Šubićevoj, gdje je donesena i odluka o odcjepljenju Hrvatske od Jugoslavije. Sve je bilo dobro dok s terena nismo dobili dojavu da je JNA saznala gdje se održava tajna sjednica Sabora, te je trebalo obavijestiti Žarka Domljana koji je predsjedao da brzo završi sjednicu. Otišao sam prenijeti mu tu poruku i šapnuo što se događa. Kao što se zna, prijedlog i zaključke Sabora o samostalnosti RH pročitao je Vladimir Šeks, a ne Domljan – prisjeća se.

Izvor: Večernji list