OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE IZDALE OZBILJNO UPOZORENJE: Teroristi sada imaju novi način radikalizacije i napada

Odbor protiv terorizma
prtsc Euranet/Youtube

Njemačka služba procjenjuje da se u Njemačkoj trenutačno nalazi 500 islamista spodručja Čečenije, Dagestana i Ingušetije.

Njemačka obavještajna služba BfV upozorila je u nedjelju na povećanu prijetnju islamističkog terorizma, posebice boraca sa sjevernog Kavkaza koji su se borili u Iraku i Siriji, te na kinesku špijunažu.

“Ekstremisti sa sjevernog Kavkaza su, uz čečenski rat u njihovoj domovini, znatno doprinijeli bitkama u Siriji i Iraku”, rekao je predsjednik BfV-a Hans-Georg Maassen u Berlinu.

“Oni su iskušani u borbama i potencijalno velika opasnost”, dodao je.

“Sklonost sjevernokavkaskih islamista prema nasilju, borilačkim vještinama i oružju zahtijeva pozornost sigurnosnih službi u Njemačkoj”, rekao je Maassen.

Dodao je da je broj salafista, sljedbenika posebno konzervativne struje islama, u Njemačkoj porastao na 10.800 s 9.700 koliko ih je bilo u prosincu 2016.

Oni se radikaliziraju ne toliko u džamijama ili putem većih transregionalnih organizacija koliko u malim urotničkim krugovima te prije svega putem interneta, a sve je više i ženskih salafističkih mreža, kazao je.

BfV je u nedjelju upozorio i da kineske obavještajne službe intenziviraju internetske napade na njemačke i europske mete i da se žele infiltrirati u parlamente, ministarstva i agencije.

Kineske obavještajne agencije otvorile su niz raznih lažnih profila na društvenim mrežama i često se predstavljaju kao djelatnici agencija za zapošljavanje, consulting ili think-tankova te kao istraživači.

izvor: Hina