U Podgorici održana regionalna Cyber Security konferencija

Davor Spevec

U organizaciji tvrtke Vision Event te pod pokroviteljstvom Ministarstva javne uprave Crne Gore u Podgorici je 17. svibnja 2019. održana druga regionalna Cyber Security konferencija ne temu „Jačanje nacionalne cyber sigurnosti u kontekstu suprostavljanja hibridnim prijetnjama na bazi uspostavljenih standarda NATO i EU na globalnoj razini“.

Konferencija je okupila oko 130 sudionika iz zemalja jugoistočne Europe. Prisutni su predstavnici NATO-a, državnih institucija i privatnih tvrti koje se bave informatikom i cyber securityem.

Cilj konferencije je razmjena iskustava i informacija u segmentima uspostave, održavanja i unaprjeđenja informacijske sigurnosti, zaštite kritične infrastrukture, kao i informiranja javnosti i edukacije o načinima prevencije, otkrivanja, obrane i saniranja posljedica cyber napada.

Načelnik Sektora 112 Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Davor Spevec, kao zamjenik člana Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost Republike Hrvatske, održao je prezentaciju „Postignuća Republike Hrvatske u informacijskoj sigurnosti“. Govoreći o porastu broja i vrstama kibernetičkih napada i prijetnji, kao posljedica ubrzane digitalne transformacije, Spevec je  istaknuo kako Ministarstvo unutarnjih poslova RH aktivno sudjeluje u radu Vijeća kroz koordiniranje radom Operativno-tehničke koordinacije za kibernetičku sigurnost, koja je osnovana kao podrška rada Vijeću, s ciljem praćenja stanja sigurnosti nacionalnog kibernetičkog prostora te otkrivanja prijetnji koje za posljedicu mogu imati kibernetičku krizu.

„Republika Hrvatska, svjesna tih prijetnji, donošenjem Nacionalne strategije o kibernetičkoj sigurnosti te Akcijskog plana za provedbu nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti, poduzima niz pravnih, organizacijskih i tehničkih sigurnosnih mjera i postupaka kroz horizontalnu, međuresornu i međusektorsku suradnju svih relevantnih tijela i institucija po svim segmentima djelovanja na sigurnosni incident.

Hrvatska  također aktivno sudjeluje na međunarodnim kibernetičkim vježbama, posebno u organizaciji NATO saveza, doprinoseći tako jačanju kibernetičke sposobnosti i u međunarodnim razmjerima. Kibernetička sigurnost nezaobilazan je, i u današnje vrijeme, sve važniji segment nacionalne sigurnosti svake zemlje“, naglasio je u svojem izlaganju Spevec.

DBO/ Foto: MUP RH