SOA: Na zahtjev premijera pregledali smo sve mailove Dalić

Screenshot HRT

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) na zahtjev premijera Andreja Plenkovića pregledala je sve službene poslužitelje i službene korisničke račune potpredsjednice Vlade, osobne komunikacijske uređaje s privatnom e-mail korespondencijom potpredsjednice Vlade te dostupnu komunikaciju na stranim davateljima e-mail usluga.

“Po zahtjevu predsjednika Vlade nadležna državna tijela zadužena za zaštitu sigurnosti informacijskih sustava, među kojima je bila i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), pregledala su sve službene poslužitelje i službene korisničke račune potpredsjednice Vlade, osobne komunikacijske uređaje s privatnom e-mail korespondencijom potpredsjednice Vlade te dostupnu komunikaciju na stranim davateljima e-mail usluga”, odgovorila je SOA na upit Nove tv.

SOA je, navodi se u odgovoru, s drugim državnim tijelima, u provjeri sudjelovala temeljem članka 2. stavak 1. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH te u skladu sa svojom nadležnošću u protuobavještajnoj zaštiti državnih dužnosnika i mogućeg neovlaštenog ulaska u zaštićene informacijske i komunikacijske sustave državnih tijela, a što je definirano člankom 23. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu.

Pregled je tehnički obavljen temeljem članaka 25. i 48. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH. Operativno-tehničke sposobnosti SOA-e u provedbi ovih aktivnosti, kao ni sigurnosno-obavještajna postupanja ne možemo javno iznositi”, stoji u priopćenju iz SOA-e koje je prenio Dnevnik.hr, portal Nove tv.

Izvor: N1/HINA