Sluša li vaš telefon vaše razgovore?

Kako
Pexels/Tyler Lastovich

Većina nas redovno otkriva svoje podatke brojnim web stranicama i aplikacijama kada im dodijelimo određena dopuštenja ili dopustimo “kolačićima” da prate naše mrežne aktivnosti.

Takozvani “kolačići prve strane” omogućuju web lokacijama da se “sjećaju” određenih detalja o našoj interakciji s web mjestom.

No, kolačiće treće strane stvaraju domene koje su izvan web mjesta koje posjećujete, a ta treća strana često je marketinška tvrtka u partnerstvu s glavnom web stranicom ili aplikacijom.

Marketinške tvrtke zatim stvaraju sliku vašeg života: vaše rutine, želje i potrebe te klasificiraju i grupiraju te podatke kako bi poboljšali algoritme preporuka, koristeći nešto što se naziva sustavima preporučivača  za ciljanje pravih kupaca pravim oglasima.

Postoji nekoliko tehnika strojnog učenja u umjetnoj inteligenciji (AI) koje pomažu sustavima da filtriraju i analiziraju vaše podatke.

AI algoritmi mogu pomoći marketinškim stručnjacima da uzmu ogromne baze podataka i koriste ih za izgradnju cijele vaše društvene mreže, rangirajući ljude oko sebe na temelju toga koliko vam je stalo do komunikacije s njima.

Tada vas mogu početi ciljati oglasima na temelju ne samo vaših vlastitih podataka, već i podataka prikupljenih od vaših prijatelja i članova obitelji koji koriste iste platforme kao i vi.

Aplikacije bi danas trebale korisnicima pružiti jasne uvjete i odredbe o načinu prikupljanja, pohrane i korištenja njihovih podataka, a korisnici moraju biti oprezni oko toga koja dopuštenja daju aplikacijama i web lokacijama koje koriste.

Zaključak: Ne vaš mobitel ne sluša vaše razgovore, ali ako još uvijek sumnjate u to možete isprobati jednostavan eksperiment koji možete pronaći ovdje.

PO/ Foto: Pexels/Tyler Lastovich