Sisak domaćin četvrte Konferencije o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama

Hrvatski nogometni savez

U Sisku će ovoga tjedna u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza biti održana četvrta Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama.

Konferencija HNS-a će 7. i 8. veljače po četvrti puta okupiti pedesetak stručnjaka iz područja sigurnosti i pravosuđa koji će razgovarati na temu unapređenja sigurnosti i promicanja kulturnog ponašanja na nogometnim stadionima.

Nakon uvodnog govora Damira Vrbanovića, izvršnog direktora HNS-a, Dubravko Perec iz Odjela za sprečavanje nereda na sportskim natjecanjima podnijet će izvješće Ravnateljstva policije o trenutnoj situaciji na našim stadionima te će se u suradnji s Marijom Crnković (SDUZS) dotaknuti na Konvenciju Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama.

Slijedi edukativna razglednica s porukom o fair-play ponašanju, koju će predstaviti Nataša Muždalo (SDUZS) te analiza Krešimira Antolića (GNK Dinamo) o aktualnim trendovima i trenutačnom stanju sigurnosti na nogometnim utakmicama.

Ivan Zvonimir Čičak (HHO) iznijet će stajalište Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava o nepoćudnim događanjima na nogometnim stadionima, a predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec govorit će o ulozi medija u smanjenju nereda i govora mržnje na nogometnim utakmicama.

O mogućnosti prekršajnog sudovanja uz osvrt na prevenciju, statistiku i suzbijanje nasilja na sportskim natjecanjima govorit će Siniša Nikšić, Branka Žigante Živković te Mladen Genc s Visokog prekršajnog suda RH, a povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković otvorit će temu zdravstvenih i sigurnosnih problema vezanih uz upotrebu pirotehnike na nogometnim stadionima.

Dvodnevnoj konferenciji prisustvovat će i Željko Pavlica, savjetnik predsjednika Uefe za sigurnost te povjerenici za sigurnost hrvatskih prvoligaša.

DBO

Program konferencije:

Srijeda, 7. veljače 2018.

10:00 – 11:00 sati: Otvaranje
11:15 – 12:15 sati: Dubravko Perec: Izvješće Ravnateljstva policije o trenutnoj situaciji na našim stadionima
12:15 – 13:15 sati: Marija Crnković, Dubravko Perec: Konvencija Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama
13:15 – 13:30 sati: Nataša Muždalo: Edukativna razglednica s porukom o fair-play ponašanju
14:30 – 15:30 sati: Krešimir Antolić: Analiza stanja sigurnosti na nogometnim utakmicama i aktualni trendovi
15:30 – 16:30 sati: Ivan Zvonimir Čičak: Nepoćudna događanja na nogometnim stadionima – stajalište HHO-a
16:45 – 18:00 sati: Jura Ozmec: Uloga medija u smanjenju nereda i govora mržnje na nogometnim utakmicama

Četvrtak, 8. veljače 2018.

09:00 – 11:30 sati: Siniša Nikšić, Branka Žigante Živković, Mladen Genc: Mogućnosti prekršajnog sudovanja uz osvrt na prevenciju, statistiku i suzbijanje nasilja na sportskim natjecanjima
11:45 – 12:30 sati: Miroslav Marković: Zdravstveni i sigurnosni problemi vezani uz upotrebu pirotehnike na nogometnim stadionima
12:30 – 13:00 sati: Zaključci konferencije
13:00 – 13:30 sati: Mix zona sa sudionicima