SIPRI: Lani u svijetu na kupovinu oružja potrošen najveći iznos ikada

EU Ukrajina oružje
prtsc

Globalna vojna potrošnja dosegla je novi vrhunac 2022. godine, objavio je Stockholmski institut za istraživanje mira SIPRI, navodeći da se radi o povećanju potrošnje za 3,7 posto prilagođeno inflaciji, odnosno da je u te svrhe potrošeno 2,24 milijarde dolara.

Europske zemlje su 2022. zabilježile najveći rast potrošnje u posljednjih 30 godina, zbog ruske agresije na Ukrajinu, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Vojni izdaci u zemljama srednje i zapadne Europe iznosili su 345 milijardi dolara. Realno gledano, potrošnja tih zemalja prvi put premašuje onu iz 1989. godine, na kraju Hladnog rata, i veća je za 30 posto od one iz 2013. godine”, navodi SIPRI u izvješću.

Na globalnoj razini zemlje svijeta osmu godinu zaredom nastavile su izdvajati više novca za vojsku nego prethodne godine.

Ukrajinski rast od 640 posto

U SIPRI-ju očekuju da će se ovaj trend nastaviti i sljedećih godina, s obzirom na trenutnu sigurnosnu situaciju.

Uvjerljivi lider u potrošnji i dalje je SAD, a slijede Kina i Rusija, koja je zbog invazije na Ukrajinu skočila s petog na treće mjesto ljestvice zemalja s najvećim vojnim izdacima.

Ukrajina je zabilježila porast od 640 posto i sada je na 11. mjestu, nakon što je prethodne godine bila na 36. mjestu.

Njemačka ostaje sedma, nakon povećanja od 2,3 posto.

Godišnje izvješće SIPRI-ja smatra se najopsežnijom bazom podataka o vojnoj potrošnji po zemljama na svijetu, koja uključuje izdatke zemalja za osoblje, vojnu pomoć te vojno istraživanje i razvoj.