SIGURNOST NA MORU: Evo kako Hrvatska koristi bespilotne letjelice nad Jadranom

Hrvatska koristi bespilotne letjelice nad Jadranom

Državni tajnik za more i EU fondove, Josip Bilaver i suradnici ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održali su 23. srpnja 2020. godine sastanak s izvršnom direktoricom Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), Majom Markovčić Kostelac u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, priopćeno je.

Na sastanku je potvrđena iznimna uloga EMSA-e u nizu pitanja od značaja za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, kako na europskoj razini, tako i regionalnoj Jadranskoj razini, uslugama i servisima koje EMSA stavlja na raspolaganje državama članicama, pa tako i Republici Hrvatskoj.

„Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pored toga što već dugi niz godina aktivno sudjeluje u europskoj razmjeni podataka o pomorskom prometu (SafeSeaNet) i zaprimanju informacija o potencijalnim onečišćenjima mora putem satelitskog sustava (CleanSeaNet), također koristi i EMSA-ine usluge koje izravno doprinose sigurnijem i čišćem Jadranu poput nadzora sustavom bespilotnog zrakoplova, te osiguranja dostupnosti broda čistača mora i pripadajuće opreme za reagiranja kod iznenadnih onečišćenja mora velikih razmjera u području Jadranskog mora.“, istaknuo je državni tajnik Bilaver. Dosadašnja uspješna suradnja u pružanju podrške sigurnoj plovidbi i zaštiti mora bespilotnim zrakoplovom, otvara nam mogućnost unaprjeđenja i proširenja usluge u Jadranskom moru.

Nazočni su potvrdili spremnost da se i u narednom razdoblju osigura jačanje sposobnosti u podizanju kvalitete, dostupnosti i učinkovitosti pružanja javnih usluga sigurnosti na moru i zaštite mora od onečišćenja, kojemu valja pristupiti kroz integrirana operativna rješenja, modernizaciju tehničkih resursa i tehnološki razvoj. „U tom pogledu, potrebno je istaknuti kako EMSA od 2018. godine, na zahtjev i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pruža uslugu sustavom bespilotnog zrakoplova radi  zaštite ljudskih života i imovine na moru, prevencije i suzbijanja onečišćenja, te pravovremene reakcije u slučaju pomorskih nesreća, traganja i spašavanja i ostalih izvanrednih događaja na moru. Do sada uspješno ostvareni rezultati otvaraju nam mogućnost za dugoročno unaprjeđenje postojeće usluge proširenim opsegom aktivnosti za potrebe svih službi s operativnim nadležnostima na moru u Republici Hrvatskoj, kao i regionalne Jadranske suradnje.“, istaknula je izvršna direktorica EMSA-e Markovčić Kostelac.

Zahvaljujući Europskoj agenciji za pomorsku sigurnost i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Republika Hrvatska je među prvim članicama Europske unije koja je započela s korištenjem bespilotnih zrakoplova u pružanju podrške sigurnoj plovidbi i zaštiti mora.

RSS