SIGURNOST EUROPSKOG TRŽIŠTA: Potrošači su dobili 2.243 upozorenja o opasnim proizvodima

Mister 80 Retro/Youtube

Europska komisija danas je objavila najnovije izvješće o svom sustavu za sprječavanje ili ograničavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu, sustavu brzog uzbunjivanja. Izvješće pokazuje da je broj mjera koje nadležna tijela poduzimaju nakon upozorenja svake godine sve veći pa je 2019. poduzeto 4477 takvih mjera, dok je 2018. poduzeto 4050.

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe naglašava kako je sustav brzog uzbunjivanja dostupan 24 sata dnevno 7 dana u tjednu.

“U njemu se održava protok informacija i sigurnost našeg jedinstvenog tržišta. Kako smo vidjeli iz izvješća za 2019., u rekordnoj se mjeri radi na zaštiti potrošača od opasnih proizvoda i potencijalnih štetnih posljedica. Usto, Komisija surađuje s državama članicama kako bi se povećalo ispitivanje proizvoda. Zahvaljujući tom radu od kraja prošle godine u sustavu brzog uzbunjivanja označeno je još 75 proizvoda.

Glavni zaključci iz izvješća

Tijela iz 31 zemlje sudionice u sustavu brzog uzbunjivanja (države članice EU-a te Ujedinjena Kraljevina, Norveška, Island i Lihtenštajn) 2019. su u njemu razmijenila 2243 upozorenja o opasnim proizvodima, koja su potaknula 4477 mjera. To je povećanje od 10 % u odnosu na prošlu godinu i 63 % u odnosu na 2015. Poduzete mjere uključuju povlačenje ili uništenje proizvoda koje provode distributeri ili trgovci na malo prije nego što ti proizvodi dođu do potrošača ili opoziv nesigurnih proizvoda od korisnika.

Prema današnjem izvješću igračke su kategorija proizvoda s najvišim brojem poslanih upozorenja (29 % ukupnog broja upozorenja), a slijede motorna vozila (23 %) te električni uređaji i oprema (8 %). Kozmetički proizvodi, odjeća, tekstil i modni artikli te proizvodi za njegu djece i dječja oprema također su imali velik broj upozorenja.

Najviše upozorenja odnosilo se na proizvod koji uzrokuje ozljede (27 %) kao što su prijelomi ili potres mozga. Kemijski sastojci u proizvodima bili su drugi najčešći razlog za zabrinutost (23 %), a treći su rizici od gušenja za djecu (13 %).

Iako nisu obuhvaćena izvješćem za 2019., od početka pandemije koronavirusa zabilježena su brojna nova upozorenja: do 1. srpnja poslana su 63 upozorenja za maske za lice, 3 za zaštitna odijela, 3 za dezinfekcijska sredstva za ruke i 3 za UV lampe („čarobne štapiće za dezinfekciju”). Od 1. ožujka do 1. srpnja poduzeto je 10 mjera u vezi s maskama za lice i jedna za dezinfekcijsko sredstvo za ruke, što je pridonijelo dodatnom usklađivanju mjera protiv takvih proizvoda te time poboljšalo zaštitu potrošača diljem Europe.

Koordinirano ispitivanje proizvoda

Komisija je danas objavila i rezultate koordiniranih djelovanja za sigurnost proizvoda (CASP). Zahvaljujući tom radu, u sklopu kojeg su Europska komisija i europska tijela odabrana u državama članicama zajednički ispitivali proizvode, ispitana je sigurnost 652 proizvoda. Proizvodi koje su države članice odabrale za ispitivanje uključivali su uređaje za osobni prijevoz, plišane igračke, punjače, baterije, sjedala za bicikle za djecu i igračke „ljigavce”. Od svih ispitanih proizvoda 38 % nije bilo u skladu s posebnim aspektima zakonodavstva EU-a o sigurnosti. Za 11 %, odnosno 75 proizvoda, utvrđeno je da predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače. Na primjer, dok sva ispitana sjedala za bicikle predstavljaju neku vrstu rizika, samo 8 % su ozbiljni rizici. Po kategorijama, plišane igračke imale su najvišu stopu ozbiljnih rizika, 68 %, dok su baterije imale najmanje takvih rizika, 1 %. Pri tom se radu, ako se utvrdi da je rizik ozbiljan, o proizvodu šalje upozorenje u sustavu brzog uzbunjivanja kako bi se spriječilo širenje opasnih proizvoda na tržištu.

Daljnje mjere

Komisija će i dalje modernizirati alate sustava brzog uzbunjivanja kako bi potaknula potrošače da se koriste bazom podataka upozorenja i donose odluke o kupnji sigurnih proizvoda. To uključuje ažuriranje internetskih stranica za potrošače i poduzeća te posebnog alata kojim se države članice koriste za slanje upozorenja.

Koordinirana djelovanja za sigurnost proizvoda organiziraju se svake godine. Ovogodišnja djelovanja, CASP 2020., započela su početkom godine. Ona obuhvaćaju ispitivanje proizvoda (kao što su igračke, nakit, oprema za igru na otvorenom za kućnu uporabu, kabeli, mali kuhinjski uređaji za grijanje, „gnijezda” za bebe i dječje autosjedalice), procjene rizika, nadzor internetskog tržišta, suradnju s carinskim tijelima, prikupljanje podataka o ozljedama i nesrećama te komunikacijske kampanje. U kontekstu koronavirusa Komisija objavljuje i poseban poziv za proizvode povezane s virusom. Zajednički rad, koji će biti sličan radu na proizvodima koji nisu povezani s koronavirusom, obuhvatit će maske za lice, sredstva za dezinfekciju ruku i rukavice te se očekuje da će započeti prije sredine srpnja 2020. Trenutačno se utvrđuju prioriteti za CASP 2021., priopćeno je iz Europske komisije.

RSS