Ključni detalji prosvjeda u Beogradu koji je krenuo zbog policijskog sata, a nastavio se protiv Vučića

Protesti i neredi u Beogradu
prtsc Al Jazeera Balkans/Youtube

Više policajaca i građana ozlijeđeno je u nemirima koji su sinoć izbili ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu nakon najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o mogućem uvođenju policijskog sata u glavnom gradu. Blic je objavio ključne detalje demonstracija koje su bijesnile središtem Beograda više od šest sati.

1.EKSTREMNA DESNICA NA PROSVJEDU

Ultradesničari su počeli skandirati protiv migranata i ubrzo su zauzeli mjesta ispred ulaza u Skupštinu, što će rezultirati nasilnim upadom.

Na meti su se našli i neistomišljenici – ekipi N1 se nepoznati muškarac unio u kameru i vikao “j….i vas Đilas i Šolak”, dok je lidera Narodne stranke Vuka Jeremića otjerala grupa mladića koja mu je poručila da “ide u Ameriku”.

2. NASILNI UPAD 5G JURIŠNIKA U SKUPŠTINU

Iako je većina demonstranata do tog trenutka mirno sudjelovala u protestima bez incidenata, sve je eskaliralo kada je masa predvođena Srđanom Nogom u nekoliko navrata pokušala nasilno ući u Skupštinu. U tome su u jednom trenutku i uspjeli.

Grupa predvođena Nogom nalazila se na samom ulasku u Skupštinu, odakle su uzvikivali ultradesničarske i antimigrantske parole, ali i “Ne damo Kosovo”, “Oj, Kosovo, Kosovo”. Nogovi demonstranti su, između ostalog, uzvikivali “Nećemo dozvoliti naseljavanje migranata”, pjevali četničke pjesme, a letjele su limenke i baklje.

Iz Doma Narodne skupštine izbacila ih je Žandarmerija. Okupljeni su ponovo pokušali upad bacajući baklje i limenke, nakon čega je policija odgovorila suzavcem.

Nogo je, inače, u Srbiji poznat po propagiranju ultradesničarskih stavova, širenju teorija zavjere o cjepivima, migrantima i 5G mreži, ali i otvorenim pozivima na nasilje.

3. CENTAR BEOGRADA U OBLAKU SUZAVCA

Demonstranti bacaju baklje i kamenje, policija ispaljuje suzavce, stampedo, bježanje… Pa sve ispočetka. Takve dramatične scene obilježile su sinoćnje proteste ispred Skupštine.

Kada su se demonstranti probili kroz kordon policije i upali u predvorje Parlamenta, policija ih je uspjela izgurati van i potisnuti suzavcem. Ta borba se nastavila oko Skupštine do kasno u noć, a policija je bacila više desetaka kanistera sa suzavcem u pokušaju da razbije demonstracije i potisne ih iz centra grada. Pojedini građani su od suzavca trljali oči i čak povraćali, javila je “Blicova” reporterka s mjesta događaja.

4. KONJIČKA POLICIJA RAZBIJA PROTEST

Ravnoteža snaga između policije i demonstranata je nakon bacanja suzavca trajala sve dok MUP Srbije nije izveo na teren nekoliko desetaka pripadnika konjičke policije. Tek sa dolaskom konjičke jedinice policija je počela potiskivati demonstrante od Skupštine u pravcu Trga Nikole Pašića i ka Crkvi Svetog Marka.

5. SPALJENA “MARICA” I DVA AUTOMOBILA

U jeku sukoba ispred Skupštine demonstranti su uspjeli zapaliti dva policijska automobila i “maricu” u neposrednoj blizini Crkve Svetog Marka. Šokantne snimke plamene stihije koja guta policijska vozila zabilježili  su brojni fotoreporteri i TV snimatelji.

6. KRV I NASILJE

U nasilnim nemirima ispred Skupštine ozlijeđen je još neutvrđen broj policajaca i demonstranata. Policajci opremljeni opremom za razbijanje demonstracija su cijelu večer  napadani svime što bi demonstrantima došlo pod ruku, uglavnom velikim kamenim blokovima.

S druge strane, lavinu komentara je izazvao snimak na kojem se vidi da trojica mladića sjede na klupi u Pionirskom parku, kada im prilazi nekoliko policajaca sa psima i pod punom opremom i počinju  ih tući. Potom odlaze dok mladići ostaju ležati na tlu.

izvor: Blic