SAZNALI SMO: Gornja granica prihvatljive korupcije je 25 posto

Gornja granica prihvatljive korupcije je 25 posto
Screenshot N1 Hrvatska

Gost  nedjeljnog političkog magazina N1  televizije Točka na tjedan bio je Vuk Vuković, ekonomist koji se bavi istraživanjem korupcije.

Zaključili ste da postoji prihvatljiva razina korupcije. Koja je to?

Gledao sam udio sumnjivih javnih nabava od ukupnih. Sumnjive su one kojima lažne fimre s nula zaposlenih koje su indirektno subvenicinirane dobivaju hrpu natječaja. Kada aproksimirate na taj način gornja granica je 25 takvih u svim nabavama.

Zašto bi itko tolerirao 25 posto korupcije?

Postoje razne hipoteze zašto glasači prihvaćaju neke razine korupcije. Postoji problem mentaliteta ili manjak informacija. Ali i klika ljudi koji ovise o lokalnom načelniku na bilo koji način kroz njega traži zaštitu na tržištu. Glavnu ulogu možda igra i ideologija. Ako ste desni osuđivat ćete korupciju kod lijevih i obrnuto.

Ovi lokali izbori su pokazali da je dio birača opet izabrao ljude s otvorenim pravosudnim pričama. Zašto ljdui ne mare za te procese?

To je fascinantno. Imamo dva nova primjera Bandić i Čehok. Bili su u zatvoru radi korupcije i vode u prvom krugu. Tu vjerojatno neke druge priče igraju ulogu. Prolem je to mentaliteta i ideološkog otklona prema suprotnom kandidatu.

Presumpcija nevinosti možda…

Nisam siguran da je to ili je neki ciničan odgovor da imaju direktne koristi po onoj: ”On je krao al’ je i nama dao”.

Jeste li tu primijetili u istraživanju razliku u toleranciji prema korupciji lijevih i desnih?

Ne, u pravilu ne. Kod ideološki bliskog zatvarete oči na to.

Izvor: hr.n1info.com