SASTAJE SE DRŽAVNI VRH: Pada odluka o odnosu prema Rusiji i kupnji borbenih aviona

MUP RH

Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastaju se danas kako bi definirali stav Hrvatske prema zategnutim odnosima EU i Rusije, dok bi se u utorak na Vijeću za obranu trebala donijeti odluka o kupnji borbenih zrakoplova.

Kako javlja N1, premijer je još u petak nakon povratka iz Bruxellesa izjavio da se čuo s predsjednicom, te da očekuje da će ona (premda izmješta svoj ured na nekoliko dana u Karlovac) sudjelovati na sastanku državnog vrha u ponedjeljak.

“Dogovorili smo konzultacije, želimo usuglasiti stavove i što je bitno pokazati solidarnost prema našoj saveznici u NATO-u i EU, ali isto tako voditi računa o realnim vanjskopolitičkim odnosima koje imamo, prenosi N1 izjavu premijera o slučaju trovanja nervnim otrovom za što London optužuje Rusiju. Razgovarat bi se trebalo i o pozivu što ga je predsjednica uputila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku.

Prema informacijama N1, Plenković očekuje da će predsjednica sudjelovati i na sastanku Vijeća za obranu u u utorak na kojem će se razgovarati o kupnji borbenih zrakoplova. Jutarnji list objavio je kako je pala odluka o kupnji aviona što ih je Hrvatskoj ponudio Izrael.

Uz tu zemlju, ponude su dale Grčka, Švedska i SAD, a i izraelski mediji u jednom trenutku su čak najavili da je posao praktički dogovoren na gospodarskom forumu u Davosu. Mediji, naime, neslužbeno nagađaju da su ‘polovni’ Izraelci prvi odabir ministra obrane i Vlade dok predsjednica navodno priželjkuje nove švedske Gripene. No tko će na kraju štititi nebo iznad Hrvatske ostaje nepoznato dok Markov trg i Pantovčak ne sjednu za stol i presjeku.

izvor: N1 info