SAD zabrinut za nacionalnu sigurnost zbog aplikacije FaceApp

prtsc Youtube

Ruska aplikacija FaceApp koja omogućava korisnicima da promjene svoj fizički izgled na fotografijama što prolaze kroz specijalne filtere, može predstavljati prijetnju po nacionalnu sigurnost SAD-a, izjavio je lider demokrata u Senatu SAD Chuck Schumer

Ova aplikacija koristi umjetnu inteligenciju kako bi mijenjala facijalne ekspresije i izgled korisnika, čineći ga, između ostalog, mlađim ili starijim.

Međutim, da bi korisnik uopće mogao koristiti ovu aplikaciju dužan je prihvatiti uvjete korištenja, čime kompaniji koja stoji iza aplikacije daje beskonačno i neopozivo pravo da radi s njegovim podacima sve što poželi, prenosi Bljesak.

Prema Schumerovim riječima, sve fotografije iz ove aplikacije mogu se ubuduće koristiti bez suglasnosti korisnika, što može predstavljati prijetnju po nacionalnu sigurnost, ali i prijetnju po sigurnost informacija milijuna američkih korisnika.

Schumer je pozvao FBI da istraži na koji način osobne informacije milijuna američkih korisnika ove aplikacije mogu postati važne ako se nađu u rukama ruskih vlasti, kao i postoji li opasnost da te informacije posluže kao kompromitirajući materijal protiv američkih državljana. Aplikaciju FaceApp razvila je ruska kompanija Wireless Lab.

RSS