Porezna uprava ih blokira, a one i dalje rade. Stručnjak objašnjava borbu protiv online kladionica

Porezna uprava je u lipnju blokirala Internet domene 22 inozemnih online kladionica zbog izbjegavanja plaćanja propisanih davanja i nedovoljnih mjera kojima bi se spriječio pristup maloljetnicima. Legalni priređivači igara na sreću godišnje u hrvatski proračun uplate milijune kuna, a platforme koje igre na sreću priređuju online bez ishođenja dozvola i plaćanja poreza izbjegavaju te obveze, čime direktno štete državi. Radi se o velikim iznosima, uplatama igrača s hrvatskog područja od 3,5 do 4 milijarde kuna, piše N1.

Pozitivan potez Ministarstva financija ipak umanjuje činjenica da se većini ovih web stranica još uvijek može pristupiti. Alen Delić, vodeći hrvatski konzultant za informacijsku sigurnost i potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, pojasnio je kako je moguće da ilegalne stranice još uvijek izbjegavaju blokadu.

“Prije svega, moramo imati na umu kako potpuna blokada nije provedena, tako da se dijelu stranica može pristupati. Kada je pristup zabranjen, on se zapravo odnosi na listu adresa koje su prijavljene. U tom slučaju korisnici pristupaju istima najčešće prikrivajući svoju lažnu adresu. Laički rečeno, prikazuju da njihov mrežni promet ne dolazi iz Hrvatske, nego neke druge zemlje. Neke stranice koriste i nove adrese što otežava samu blokadu”, pojasnio je Delić.

Osim što ne štite maloljetnike, jer je postupak registracije jednak, primjerice, otvaranju profila na društvenim mrežama, ilegalne strane online kladionice još uvijek se nekažnjeno reklamiraju na različitim IPTV platformama, bez obzira na to što su propisane kazne od 50.000,00 do 500.000 kuna.

Više o ovom problemu pročitajte OVDJE.

RSS