S Twittera iscurile e-mail adrese 200 milijuna korisnika. Evo za koliko su prodavane

Hakiran Twitter
Pixabay

Novi skandal s hakiranjem osobnih podataka pogodio je Twitter ovoga tjedna, a za njega je zaslužna ista ekipa koja je nedavno objavila prodaju podataka o 400 milijuna tviteraša, piše Bug.

Riječ je mahom o e-mailovima korisnika. Hakeri su 2021. do njih došli masovnim scrapingom, iskoristivši propust u jednom Twitterovom API-ju, koji je u međuvremenu zakrpan.

Prodaja podataka očito im nije išla kako su planirali, niti se Twitter ponudio otkupiti te podatke, pa je hakerska skupina odlučila raspačavati ih u javnosti gotovo besplatno. Poznatom metodom, putem hakerskih foruma, učinili su dostupnom bazu od čak 200 milijuna e-mail adresa, samo uz plaćanje internim forumskim kreditima (u vrijednosti od oko 2 dolara).

Budući da je riječ o curenju isključivo e-mail adresa, bez lozinki ili drugih tajnih podataka, ovaj slučaj ne bi trebao pretjerano zabrinuti korisnike. Ono što svi, čije su se adrese našle na ovom popisu, mogu očekivati, jest povećan broj spam ili phishing poruka.

Servis Have I Been Pwned već je dodao adrese iz najnovijeg curenja podataka u svoju bazu, tako da kod njih možete provjeriti je li i vaša adresa u najnovijem skupu objavljenih.

Više pročitajte OVDJE.

RSS