Robert Kopal: Trebamo li biti zabrinuti za budućnost?

Robert Kopal: Trebamo li biti zabrinuti za budućnost?
Izv.prof.dr.sc. Robert Kopal, dekan Visokog učilišta Effectus

Dekan Visokog učilišta Effectus Robert Kopal progovorio je za INDEX o tome trebamo li se zabrinut za budućnost.

Budućnost je podijelio na tri ključna izazova.

Prvi izazov jest pomak iz reaktivnog u proaktivni mod koji zahtijeva da se pomaknete iz moda izvješćivanja (što se dogodilo?), analize (zašto se dogodilo?) i monitoringa (što se sada događa?) ka modu predviđanja (što bi se moglo dogoditi?), predikcije (što će se vjerojatno dogoditi?) te preskripcije (što je potrebno poduzeti?).

Drugi izazov su informacijski i podatkovni resursi odnosno njihovo efektivno i efikasno korištenje, a treći su ljudski resursi odnosno njihovo obrazovanje, znanja i vještine, kao i njihova formalna, informalna i neformalna znanja i vještine.

Kopal je rekao da na Visokom učilištu Effectus vjeruju u horizontalnu i vertikalnu širinu obrazovanja te tako omogućuju da studenti putem izbornih i fakultativnih predmeta imaju priliku steći određenu širinu.

Isti pristup imaju i na modernim predmetima koji za cilj imaju “probijati granice” i zaintrigirati studente pri napredovanju tijekom studija.

Sve što je Kopal rekao o specifičnim znanjima i vještinama koje su potrebne za budućnost, kao i o proučavanju konkretnih izazova te o informacijskoj sigurnosti možete pronaći ovdje.

PO/Foto: HUMS