Riječani podržali Dan bez mobitela u prometu

„Iskreno, i ja koristim mobitel u vožnji. Znam da to nije pametno i zato sam došao podržati ovu hvale vrijednu akciju Dan bez mobitela u prometu s željom da se ostavim te loše navike. Zahvaljujući tome što se o mobitelu kao uzročniku prometnih nesreća sve više priča priča sigurno ću dvaput dobro promisliti hoću li se javiti na poziv dok sam za volanom“, rekao je Samir Barać, predsjednik Riječkog sportskog saveza.

Samir Barać, Riječki sportski savez, RSS, Dan bez mobitela u prometu, Rijeka, kampanja, mobitel, promet

Uz bivšeg hrvatskog reprezentativca u vaterpolu jučer su na riječkom Korzu podršku kampanji Dan bez mobitela u prometu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti koja je upravo u jeku, došle dati plivačice i plivači PK Primorje mlade rukometašice i rukometaši kluba Zamet.Damir Kedžo, Dan bez mobitela u prometu, rijeka, mobilna aplikacija, Rijeka

Okruženi na Korzu brojnim obožavateljima pjevač Damir Kedžo i glumci Olivera Baljak Jasmin Mekićrazgovarali su s Riječanima o tome kako smo svi mi nerijetko za volanom s mobitelom u ruci i kako je to uistinu loša navika koju i nije tako teško ostaviti kad shvatimo da niti jedan poziv ili SMS nije vrijedan toga da nam se zbog tih sekundi nepažnje dogodi nesreća.

Jasmin Mekić, Olivera Baljak, HNK, Rijeka, Dan bez mobitela u prometu

Predstavljena je i mobilna aplikacija napravljena upravo za potrebe projekta Dan bez mobitela u prometu koja može olakšati odvikavanje telefoniranja u vožnji. Aplikacija prima pozive, evidentira ih, te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom i da će im poziv biti uzvraćen. Za to vrijeme korisnik mobitela nije ometan zvukovima poziva.

Damir Kedžo, Dan bez mobitela u prometu, Rijeka, mobitel, promet, mobilna aplikacija, prometne nesreće

„Mobitel u prometu koristimo automatski. Postala nam je navika koje nismo u potpunosti svjesni. Preselili smo ured u auto kabinu i ne promišljamo hoćemo li se ili ne javiti na poziv ili poslati na brzinu poruku dok čekamo zeleno na semaforu. Aplikacija će nam zato pomoći da opet budemo odgovorni u prometu, jer smo zapravo korištenjem mobitela u svim situacijama prestali biti odgovorni za sebe i druge, za sigurnosti. Sam čin uključivanja aplikacije i njezina isključivanja kad izađemo iz prometa ubrzo će nas naviknuti da kad sjedamo za volan i ulazimo naša koncentracija treba biti usmjerena u potpunosti događanjima u prometnoj džungli u koju smo se uključili. Kako aplikacija bilježi sve pozive, nećemo ništa propustiti, javit ćemo se povratno i shvatiti da niti jedan poziv nije bio toliko hitan da je zbog njega bilo vrijedno riskirati život“, naglasila je Renata Ivanović, voditeljica kampanje Dan bez mobitela u prometu prilikom predstavljanja nove mobilne aplikacije.

Renata Ivanović, dan bez mobitela u prometu, Rijeka, mobitel, aplikacija, promet, prometne nesreće

Aplikacija se može preuzeti nahttp://danbezmobitelauprometu.uhms.hr

QR za preuzimanje aplikacije:

QR kod za preuzimanje aplikacije, Dan be mobitela u prometu, promet, prometne nesreće, blokiranje poziva, odbijanje poziva

Dan bez mobitela u prometu projekt je Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS), uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti u cestovnom prometu, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske elektroprivrede. Ovim projektom 21. listopada bit će inauguriran kao nacionalni datum kojim će se i ubuduće kroz kampanje prevencije obilježavati Dan bez mobitela u prometu.