HUMS pokrenuo prvo istraživanje distrakcije mobitela u prometu

Foto: HUMS/ Jovica Drobnjak

Postoji li razlika u vremenu u kojem će vozač zamijetiti prepreku, zakočiti ili je zaobići u situaciji kad koristi mobitel za volanom od situacije kad to ne čini? To su samo neka od mjerenja i testiranja koje ovih dana radi istraživački tim okupljen u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu 2018 i to na poligonima Centra za sigurnu vožnju ORYX-a.

Prepreke su vodeni stupovi koji za ovu prigodu glume pješake, bicikliste, majke ili očeve kako prelaze cestu s bebom u kolicima ili naprosto osobe koje pretrčavaju prometnicu da bi sustigli tramvaj ili autobus. Taj vodeni stup se pred vozačem nepredviđeno uzdiže, a vozač ga mora primijetiti i reagirati, zakočiti ili zaobići, a ne pregaziti. I to u uvjetima kad na mobitelu razgovara, kad piše poruku, kad čita FB postove, kad radi selfie, kad traži servisnu aplikaciju ili prati GPS.

Simulacije niza različitih situacija izvode Dijana Beganović, Nikola God i Ivan Krmpotić s Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba. Istraživanje nadzire profesor Marko Ševrović, predstojnik Zavoda za prometno planiranje pri Fakultetu prometnih znanosti.

Vozači nisu profesionalci, različite su dobi, spola i dužine vozačkog staža. Ima onih koji su vozačku dozvolu dobili prije par mjeseci, onih koji voze nešto više od pet godina, te onih koji za volanom broje i više od 40 godina.

Iako će se tek nakon niza provedenih mjerenja i testiranja situacija i simulacija uvjeta u vožnji analizirati i sumirati rezultati, već nakon prvih par dana istraživanja distrakcije može se ustvrditi kako je korištenje mobitela tijekom testiranja znatno utjecalo na vještine vožnje vozača. Vodeni zid često su vozači baš u tim situacijama probijali i to bez obzira koje oni bili dobi, spola ili vozačkog iskustva.

Nakon provedenog istraživanja rezultati će se naći u brošuri koja će biti objavljena u okviru Dana bez mobitela u prometu, projekta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, naglasila je Renata Ivanović, voditeljica projekta.

„Izdat ćemo jednu zanimljivu i edukativnu publikaciju koja će se moći koristiti u prometnim školama i autoškolama. Osim podacima o distrakciji koju radi korištenje mobitela u prometu, koje ćemo dobiti zahvaljujući ovom istraživanju, u njoj će se naći obilje podataka o današnjem fenomenu korištenja komunikacijskih tehnologija u autokabini i u prometu uopće i tome što nam je i kako činiti da bi povećali sigurnost u cestovnom prometu, odnosno, smanjili broj nesreća uzrokovanih upravo distraktima kakav je danas postao mobitel“, najavio je Alen Ostojić, predsjednik HUMS-a. 

Dan bez mobitela u prometu kao kampanja osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu provodi se drugu godinu zaredom. Podupire je Ministarstvo unutarnjih poslova, a sufinancirana je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Ove godine će osim istraživanja distrakcije uzrokovane korištenjem mobitela u prometu i objave brošure o rezultatima biti organizirana i konferencija „Mi i naši gadgeti u prometu – izazovi i opasnosti“ na kojoj će osim prometnih i policijskih stručnjaka o fenomenu korištenja modernih komunikacijskih tehnologija u prometu raspravljati i IT stručnjaci te predstavnici autoindustrija. Sve će to biti najava obilježavanja 21. 10. kao Dana bez mobitela u prometu 2018.

RSS /Foto: HUMS/ Jovica Drobnjak