Ravnatelj SOA-e održao izlaganje o kibernetičkoj sigurnosti

Ravnatelj SOA-e održao izlaganje o kibernetičkoj sigurnosti
SOA

Daniel Markić, ravnatelj SOA-e, 26. i 27. kolovoza 2021. u Zagrebu, sudjelovao je na godišnjoj Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Markić je na konferenciji održao izlaganje na temu kibernetičke sigurnosti te je istaknuo stalni porast kibernetičkih prijetnji, posebice sofisticiranih državno sponzoriranih kibernetičkih napada.

Rekao je da je Republika Hrvatska, posebice kao članica NATO-a i EU-a, meta takvih napada koje provode organizirane hakerske grupe koje se povezuje s obavještajnim sustavima pojedinih država.

Ravnatelj je naveo i trend korištenja složenih kibernetičkih napada od strane organiziranih kriminalnih grupa u cilju financijskih iznuda i malverzacija u financijskom sektoru.

Radi jačanja nacionalnih sposobnosti odgovora na rastuće izazove u kibernetičkom prostoru, SOA je 2019. godine uspostavila Centar za kibernetičke tehnologije u sklopu kojega je, u suradnji sa Zavodom za sigurnost informacijskih sustava, izgrađen sustav SK@UT kao središnji sustav za otkrivanje, rano upozorenje i zaštitu od državno sponzoriranih kibernetičkih napada i kampanja te drugih kibernetičkih ugroza.

SK@UT se sastoji od distribuirane mreže senzora u ključnim državnim tijelima i pravnim osobama.

Više pročitajte ovdje.

PO/ Foto: SOA