Ravnatelj SOA-e na međunarodnom panelu o dezinformacijama: ‘I o nama su širili lažne vijesti da potičemo terorizam u susjednoj državi’

Ravnatelj potvrdio
Screenshot Dnevnik.hr

Ravnatelj SOA-e Daniel Marki sudjelovao je na panel raspravi o lažnim vijestima i dezinformacijama koja je održana u sklopu 14. godišnjeg sigurnosnog simpozija Europske komisije, priopćeno je iz SOA-e.

Uz ravnatelja SOA-e, na panel raspravi sudjelovali su i Madeline de Cock Buning, čelnica Visoke stručne skupine za lažne vijesti i dezinformacije, Alastair Macdonald, šef ureda Reutersa u Bruxellesu te prof. dr. Iryna Gurevych s Odjela za računalne znanosti Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu. Moderatorica rasprave bila je Shada Islam, direktorica za strategiju u think-tanku Friends of Europe.

Tijekom panel rasprave ravnatelj SOA-e istaknuo je kompleksnost hibridnih prijetnji i dezinformacijskih kampanja, te upoznao sudionike s ulogom sigurnosno-obavještajnog sustava u njihovoj prevenciji, prepoznavanju i suzbijanju. Ravnatelj SOA-e naglasio je prilagodbe koje je Republika Hrvatska provela kroz koncept domovinske sigurnosti kako bi se odgovorilo na nove sigurnosne izazove poput hibridnih prijetnji. Hibridne prijetnje zahtijevaju jačanje otpornosti cijelog društva, uz usku međuresornu suradnju, uključenost vanjskih dionika poput akademske zajednice i privatnog sektora, kao i intenzivnu međunarodnu suradnju, osobito u okvirima NATO-a i EU-a. Kao konkretan primjer dezinformacijske operacije, ravnatelj SOA-e upoznao je sudionike sa slučajem lažne vijesti koju su proširili mediji i pojedini dužnosnici susjedne države, da je SOA u susjednoj državi poticala terorizam, a o čemu je SOA pisala u svom aktualnom Javnom izvješću.

Uz panel raspravu, na Simpoziju su izlaganja održali i Sir Julian King, povjerenik za sigurnosnu uniju u Europskoj komisiji, Dick Schoof, ravnatelj nizozemske sigurnosno-obavještajne agencije AIVD, Paraskevi Michou, glavna direktorica za migracije i unutarnje poslove (DG HOME) Europske komisije, Lucille Rolland, načelnica francuske Središnje teritorijalne obavještajne službe, Bart Somers, gradonačelnik Mechelena, prof. dr. David Betz s King’s College-a u Londonu te Gunther H. Oettinger, povjerenik za proračun i ljudske resurse Europske komisije.

Sigurnosni simpozij Europske komisije održava se jednom godišnje i okuplja predstavnike svih institucija Europske unije, agencija (EURPOL, FRONTEX i sl.) te sigurnosnih stručnjaka, navode iz SOA-e.

RSS