EU ZADAJE NOVI SNAŽAN UDAR KRIMINALU: Nezakonito stečena imovina zamrzavat će se u roku od 48 sati, čak i u drugoj državi

Herman Van Rompuy/Youtube.com

Države članice Europske unije ovaj su tjedan potvrdile privremeni politički dogovor, što su ga Europski parlament i Vijeće postigli o Komisijinu prijedlogu uredbe EU-a o zamrzavanju i oduzimanju imovine preko granica.

Prijedlog je prihvaćen kao dio akcijskog plana o jačanju borbe protiv financiranja terorizma, te pridonosi dovršetku formiranja sigurnosne unije.

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, pozdravila je ovaj politički dogovor o novim pravilima jer se njima pojednostavnjuje oduzimanje imovine preko granice.

U ovom trenutku 99 % novca stečenog kriminalnim aktivnostima ostaje u rukama kriminalaca i terorista. Postojeće zakonodavstvo EU-a o uzajamnom priznavanju naloga za oduzimanje ili zamrzavanje imovine preko granica zastarjelo je i ima nedostataka. Suradnja država članica mora biti bolja i mnogo brža. Novi skup pravila izravno će se primjenjivati u državama članicama uz standardne dokumente, jasne rokove i bolju komunikaciju među nacionalnim nadležnim tijelima”, rekla je.

Novom uredbom utvrdit će se rok od 48 sati za priznavanje i izvršenje naloga za zamrzavanje imovine. Njome će se proširiti područje primjene postojećih pravila o prekograničnom priznavanju: kriminalcima se može oduzeti imovina stečena kriminalnim aktivnostima i kada ta imovina pripada njihovim rođacima.

U slučajevima prekograničnog izvršenja naloga o oduzimanju imovine, pravo žrtve na odštetu ima prednost pred potraživanjima država. Nakon političkog dogovora Europski parlament i Vijeće moraju potvrditi tekst direktive, priopćeno je iz Europske komisije.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ