Ravnatelj SOA-e na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu

Hrvatsko-američki forum

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić sudjelovao je na panelu “Sigurnost i međunarodni odnosi” u sklopu Hrvatsko-američkog foruma (US-Croatia Forum) koji se održava u Zagrebu povodom 30. obljetnice uspostave hrvatsko-američkih odnosa. Organizatori foruma su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Na panelu su, uz ravnatelja SOA-e, sudjelovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, savjetnik Predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, pomoćnik zamjenika američkog državnog odvjetnika Richard W. Downing te direktorica transatlantskog obrambenog i sigurnosnog programa pri washingtontskom think thanku Center for European Policy Analysis (CEPA) Lauren Speranza. Moderator panela bio je urednik i novinar Igor Alborghetti.

Ravnatelj Markić govorio je o 30-godišnjoj sigurnosno-obavještajnoj hrvatsko-američkoj suradnji, kao i o aktualnim sigurnosnim izazovima u Europi i u hrvatskom okruženju, posebice u okolnostima ruskog napada na Ukrajinu.

Ravnatelj je tijekom izlaganja osobito istaknuo vrijednost i pouzdanost partnerstva obavještajnih zajednica Republike Hrvatske i SAD-a.

 

DBO/ Foto: SOA