Lažni policajci vrebaju iza sumnjivih poziva. Evo što morate učiniti

Pegasus
Pixabay

Nacionalni CERT zamijetio je nove pokušaje prijevare u kojima prevaranti putem telefonskog poziva uvjeravaju građane da im je osobna iskaznica korištena u kriminalnim radnjama, javlja PU primorsko-goranska.

Objašnjavaju kako se prilikom dolaznog poziva prikazuje hrvatski broj, ali osobe komuniciraju na engleskom jeziku.

Građani javljaju kako su zaprimili pozive koji započinju automatiziranom porukom „your ID has been used in criminal activity and there is active arrest warrant, press 1 to talk to an agent”. Prevaranti građane uvjeravaju da im je kompromitirana ili istekla osoba iskaznica te ih usmjeravaju na javljanje jednom od “operatera/agenata”.

Nakon što se pritisne broj 1, javlja se osoba koja se na engleskom jeziku predstavlja kao zaposlenik hrvatske policije.

“Ovakav tip prevare se koristi za krađu osobnih podataka, a potencijalno i krađu financijskih sredstava. Hrvatska policija s Vama neće započeti razgovor automatiziranom porukom na engleskom jeziku. Prekinite komunikaciju čim prepoznate prijevaru. Ne dijelite osobne podatke s nepoznatim osobama. Ne fotografirajte osobne dokumente i ne šaljite ih nepoznatim osobama. Ne uplaćujte novac nepoznatim osobama za sumnjive usluge ili ucjene. Prijavite pokušaj prijevare i podijelite informaciju s drugima kako oni ne bi postali žrtve”, poručuju iz policije.

RSS