Ravnatelj SOA-e na Cybertech Europe: “SOA jača hrvatski kibernetički prostor”

SOA jača hrvatski kibernetički prostor

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić održao je izlaganje na plenarnom dijelu međunarodne konferencije Cybertech Europe 2023 koja se 3. i 4. listopada 2023. održala u Rimu.

Ravnatelj Markić održao je izlaganje o doprinosu sigurnosno-obavještajnih agencija kibernetičkoj sigurnosti EU (How security and intelligence agencies can contribute to the EU cybersecurity framework).

U svom je izlaganju govorio o ulozi SOA-e u jačanju hrvatskog nacionalnog kibernetičkog prostora, razvoju SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost, kao i nacrtu Zakona o kibernetičkoj sigurnosti kojim će se u hrvatsko zakonodavstvo prenijeti EU Direktiva o mjerama za visoku zajedničku razinu kibernetičke sigurnosti diljem Unije (Direktiva NIS2). Zakonom je predviđena transformacija postojećeg SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost.

Markić je u izlaganju iznio prednosti i doprinos sigurnosno-obavještajnih agencija u zaštiti europskog kibernetičkog prostora. Pri tome je osobito naglasio iskustva i sposobnosti sigurnosno-obavještajnih agencija u sagledavanju sigurnosne dimenzije djelovanja u kibernetičkom prostoru, kao i posjedovanje obavještajnih informacija, koje, uz aktivnu međunarodnu suradnju i dijeljenje informacija na nacionalnoj razini, mogu biti ključne u učinkovitoj prevenciji najsloženijih kibernetičkih prijetnji.

U jačanju doprinosa sigurnosno-obavještajnih agencija europskoj kibernetičkoj sigurnosti ravnatelj SOA-e istaknuo je i izazove poput zahtjeva veće transparentnosti sigurnosno-obavještajnih agencija, jačanja suradnje i povjerenja s civilnim institucijama, kvalitetne koordinacije s različitim državnim i privatnim entitetima, privlačenja i zadržavanja mladih stručnjaka i praćenja trendova.

Cybertech je platforma kibernetičke industrije koja organizira poslovne događaje diljem svijeta. Konferencije Cybertech služe za uspostavljanje poslovnih kontakata i raspravu o tehnološkim inovacijama, izazovima i rješenjima u suzbijanju globalnih kibernetičkih prijetnji.

DBO/ Foto: soa.hr