RADNICI ZABRINUTI: ‘Glavni izvor vode za cijelu riječku regiju bez pravog nadzora’

Glavni izvor vode za cijelu riječku regiju bez pravog nadzora

Izvor Rječine, glavno izvorište koje vodom snabdijeva cijelu riječku regiju i oko 200 tisuća stanovnika, uključujuči i opatijsku i crikveničku rivijeru, bez primjerenog je nadzora gotovo 12 sati. Svaki dan. Što to zapravo znači?

– Do 1999. godine na svim smo izvorištima imali stražare, imali smo oružje duge cijevi i berete, naoružani do zuba, to vam dovoljno govori o važnosti nadzora na izvorištima. Do 2014. izvori su bili pod 24-satnom zaštitom ljudi. Danas su izvorišta, evo ovo glavno na izvoru Riječine noću bez nadzora opisali su za Novi list djelatnici riječkog KD-a Vodovod i Kanalizacija. Prestrašeni zbog mogućeg incidenta s pogubnim posljedicama još u kolovozu prošle godine obratili su se riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu, koji im je odgovorio da na lokaciji izvora Rječine od 2014. godine nadzor i kontrolu pogonskih parametara obavljaju dva djelatnika u prvoj smjeni, i to u vremenu od 7 do 19 sati.

– Oni obavljaju samo nadzor pogonskih parametara kontrole vode u smislu kontrole vrijednosti s postavljenih mjesnih uređaja te ručna mjerenja kod izvanrednih situacija i pojava zamućenja, kao i nadzor ulaska u ograđeni prostor vodozaštitne zone i izvorišta. Budući da ti djelatnici nisu ovlašteni ni obučeni za rad kao zaštitari imovine i objekata, što uključuje tjelesnu zaštitu na sprečavanju ili zaustavljanju provala, krađa i oštećenja imovine, nisu u mogućnosti spriječiti bilo kakav čin, pa ni teroristički, koji bi mogao ugroziti sigurnost na izvorištu. Za takve slučajeve izvorište je pokriveno sustavom tehničke zaštite koje se sastoji od četiriju nadzornih kamera (dviju na ulaznom objektu gdje je i smješteno pogonsko osoblje, te dviju na samom izvorištu), čiji se videosnimak registrira na za to predviđenom snimaču i osvježava (presnimava novom snimkom) svakih 45 dana.

Prilikom povećanih mjera sigurnosti zbog eventualnih terorističkih napada, u više navrata tijekom posljednjih dviju godina djelatnici MUP-a su u svom obilasku tražili opis mjera na objektima i nisu imali zamjerke na izneseno, odgovorio im je Obersnel.

No, djelatnici nas uvjeravaju da videonadzor nije adekvatna zaštita, što je praksa već pokazala.

– Prije dvije godine s izvorišta je pod okriljem noći ukradeno dvije tone nafte, kamere nisu ništa zabilježile i policija je bila nemoćna. Gledajte, znate koliki je posao odnijeti dvije tone nafte, za to je potrebno puno vremena, a nadzorne kamere to nisu zabilježile. Zagaditi izvorište ili cijev je sitnica, kažu nam djelatnici, osobito u tom mrklom mraku, u šumi, gdje nema nikoga, tri kilometra od najbližeg mjesta Kukuljana.

Indikativno je i ovo – čemu uopće danju dežuraju djelatnici, ako je videonadzor adekvatan? Zapravo, djelatnici ni ne dežuraju, nisu zaštitari i posao im je obavljati mjerenja. Dakle, izvorište je bez adekvatnog nadzora. A tu je i jedna užasna činjenica – ako netko tijekom noći zagadi izvorište, voda će u slavinama nekih kućanstava biti zagađena već za pola sata, a negdje za nekoliko sati. Dok jutarnja služba obavi mjerenje, bit će već kasno…

Više o ovom problemu pročitajte OVDJE.