Provedena NATO vježba kibernetičke obrane Cyber Coalition 2020.

NATO vježba Cyber Coalition 2020
Ovogodišnja vježba provedena je od 16. do 20. studenoga u organizaciji Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (ACT) s ciljem poboljšanja koordinacije i suradnje te ojačavanja sposobnosti savezničkih i partnerskih zemalja u zaštiti i obrani kibernetičkog prostora Saveza te podizanja sposobnosti provedbe vojnih operacija unutar kibernetičkog prostora | Foto: MORH/ M. Škovrlj

U Ministarstvu obrane u petak, 20. studenoga 2020. godine održan je Dan uvaženih gostiju NATO vježbe kibernetičke obrane pod nazivom “Cyber Coalition 2020.”

Ovogodišnja vježba provedena je od 16. do 20. studenoga u organizaciji Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (ACT) s ciljem poboljšanja koordinacije i suradnje te ojačavanja sposobnosti savezničkih i partnerskih zemalja u zaštiti i obrani kibernetičkog prostora Saveza te podizanja sposobnosti provedbe vojnih operacija unutar kibernetičkog prostora. U vježbi je sudjelovalo 30 zemalja članica NATO-a, četiri partnerske zemlje, institucije Europske Unije, predstavnici industrije i akademske zajednice.

Vježba “Cyber Coallition 2020.” ove je godine po prvi puta provedena u virtualnom okruženju zbog propisanih mjera sprječavanja širenja pandemije koronavirusa. U 13. izdanju vježba je provedena na više desetaka lokacija u zemljama sudionicama, uključujući i Republiku Hrvatsku. Vježbom se upravljalo iz NATO-ovog kibernetičkog poligona u estonskom gradu Tartuu.

Cyber Coalition podrazumijeva testiranje operativnih i pravnih postupaka, razmjenu informacija i rad s industrijom i partnerima u potpori savezničkih i nacionalnih sposobnosti kibernetičke obrane. Osmišljeni scenariji prilagođavaju se trenutačnoj situaciji i mogućim ugrozama koje bi se mogle dogoditi u području djelovanja oružanih snaga bilo koje od zemalja sudionica.

U uvodnom obraćanju zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor brigadir Daor Dabo rekao je kako su Oružane snage RH ponosne što mogu doprinijeti razvoju nacionalnih sposobnosti odgovora na kibernetičke prijetnje i incidente. “Vježba Cyber Coallition obučni je događaj najkompetentnijih organizacija i kibernetičkih stručnjaka u Republici Hrvatskoj i iznimno smo ponosni što smo dali svoj doprinos u ovoj vježbi”, rekao je brigadir Dabo.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković naglasio je kako današnje nove sigurnosne prijetnje iz kibernetičkog prostora predstavljaju najbrži rastući sigurnosni izazov te zahtijevaju zajednički odgovor i različite pristupe. “Važnost ove vježbe je u zajedničkom sudjelovanju i uvježbavanju pripadnika Hrvatske vojske, sudionika drugih državnih institucija, uz potporu akademske zajednice i privatnog sektora što predstavlja jamac tehnoloških inovacija i znanja koja će osigurati Hrvatskoj učinkovitu obranu kibernetičkog prostora”, naglasio je u svom obraćanju general Jurković.

U vježbi “Cyber Coalition” Republika Hrvatska sudjeluje od 2009. godine kao promatrač, a od 2013. kao aktivni sudionik vježbe. Od 2016. uime MORH-a, kao nacionalni nositelj vježbe određena je Središnjica KIS, a danas je to Zapovjedništvo za kibernetički prostor. Vježba, osim stručnjaka iz MORH-a i OS RH, uključuje sudionike i iz drugih državnih institucija/nacionalnih tijela (Ministarstvo obrane, Sigurnosno obavještajna agencija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, HAKOM, CARNET – Nacionalni CERT, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), akademske zajednice (Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Učilište Algebra i Pravni fakultet u Osijeku) te 10 subjekata privatnog sektora (SPAN d.o.o, DIVERTO d.o.o., Microsoft Hrvatska, INsig2 d.o.o.,INFIGO IS d.o.o., CS COMPUTER SYSTEMS d.o.o, APATURA d.o.o., Eduron IS, KONČAR KET d.d., Zavod za informatiku Osijek).

Preko akademske zajednice koja je kao i privatni sektor uključena u ovu vježbu, osiguravaju se tehnološke inovacije i znanja kako bi Republika Hrvatska izgradila učinkovitu obranu kibernetičkog prostora.

Istovremeno, kroz sudjelovanje Pravnog fakulteta pravnim savjetnicima iz područja kibernetičke obrane omogućava se razmjena znanja i informacija o međunarodnom pravu, nacionalnom zakonodavstvu te njihovoj primjeni u slučaju kibernetičke sigurnosti, kao i razrješavanje nekih od složenih pravnih pitanja koja se odnose na provedbu kibernetičkih operacija.

PO/ Foto: MORH