PRESUDA KAPETANU DRAGANU: Osuđen na 15 godina zbog ratnog zločina

prtsc Al Jazeera

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan osuđen na na Županijskom sudu u Splitu na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina. Nepravomoćna je to presudu nakon procesa u kojem je Vasiljković tvrdio da ga se politički progoni.

Osuđen da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, to jest zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju i prigradsko naselje Jukinac te sela Gornji i Donji Viduševac radi njihova zauzimanja. Stanovništvo je natjerano na bijeg, a kuće su u napadu uništene, oštećene i opljačkane. Mnogi su civili ubijeni i ranjeni, a među ubijenima je i jedan strani novinar.

Nakon što se desetak godina skrivao u Australiji pod drugim imenom, Vasiljković je početkom srpnja 2015. izručen Hrvatskoj.

RSS/Hina