Predsjednik Milanović sudjelovao na predstavljanju električnog broda na solarni pogon

solarCat

Predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu, 13. lipnja 2020. sudjelovao je na predstavljanju i promotivnoj vožnji električnog broda na solarni pogon „solarCat“ na zagrebačkom jezeru Jarun. Predstavnici tvrtke ICat, koja je proizvođač broda, predstavili su „solarCat“ kao primjer održivog i ekološkog načina prijevoza koji se već koristi u Hrvatskoj u turističke svrhe.

Nakon kratke promotivne vožnje električnim brodom po jezeru Jarun, predsjednik Milanović je kazao kako bi bilo dobro kada bi država pomagala više u poticanju proizvodnje takvih brodova. „U Europi ima jako puno sredstava za ovakve projekte. Ovo je zapravo način razmišljanja i djelovanja. Ovo je naš proizvod koji već plovi i prodaje se“, dodao je predsjednik Milanović.

Proizvodnja električnih brodova na solarni pogon u skladu je s Europskim zelenim planom kojemu je cilj, između ostalog,  smanjenje zagađivanja okoliša, ulaganje u istraživanje i inovacije te ulaganje u zelene tehnologije. Uz predsjednika Milanovića, na promociji broda bio je i posebni savjetnik Predsjednika Republike za energiju i klimu Julije Domac.

 

DBO/ Foto: Ured PRH